Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

HALL EDITH

Αναγόρευση της κ. Edith Hall σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μεγάλη Αίθουσα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19.00 μ.μ.

Κυρία Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής.

Κυρία Πρόεδρε του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών,

Αξιότιμοι Ομότιμοι Καθηγητές,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Ως εκπρόσωπος της Συγκλήτου και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχω σήμερα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχθώ στην περικαλή «νεοκλασικού ρυθμού» Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών τη διακεκριμένη Καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Edith Hall.

Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στο εξαιρετικό και πολυβραβευμένο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο της τιμωμένης, καθώς σ’ αυτό θα αναφερθεί διεξοδικά στην παρουσίασή του ο Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας κύριος Βάλτερ Πούχνερ.

Στη σύντομη προσφώνησή μου θα ήθελα να τονίσω την τόσο σημαντική και πολύπλευρη συμβολή της Καθηγήτριας Edith Hall στην ανάπτυξη των κλασικών σπουδών και στην ανανέωση της μεθοδολογικής προσέγγισης και των εργαλείων έρευνας.

«Εν αρχή ήν ο λόγος», το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο που βρισκόταν στο σπίτι του εφημέριου πατέρα της. Μελέτησε αρχαία ελληνικά εξαιτίας της Καινής Διαθήκης για να αναπτύξει αργότερα ένα βαθύ ενδιαφέρον για την ηθική φιλοσοφία και τον Αριστοτέλη, που παραμένει από τους αγαπημένους της συγγραφείς.

Φιλοκαλία, σπάνια αρχαιογνωσία, εμβριθής φιλολογική έρευνα και ταυτοχρόνως τολμηρό άνοιγμα σε νέα πεδία, όπως η πρόσληψη του αρχαίου δράματος, οι πολιτισμικές σπουδές ή η εφαρμογή των «θεωριών περί φύλου» (gender studies) στην Αρχαιότητα διέπουν το έργο της τιμωμένης.

Τα πολύπλευρα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, κυρίως στον Όμηρο, στην τραγωδία, στο σατυρικό δράμα, στη φιλολογική κριτική και ρητορική, στον Ηρόδοτο και στον Ξενοφώντα, ενώ μέσα από το έργο της πραγματεύεται ένιους άλλους συγγραφείς, όπως τους Λουκιανό, Πλούταρχο, Αρτεμίδωρο, Μένανδρο, Θουκυδίδη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Ειδικεύεται όμως και σε άλλες πτυχές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας, της κοινωνίας και του στοχασμού.

Οξύνοια, ευαισθησία, τόλμη και ένα ερμηνευτικό εύρος σπάνιο, πένα ποιητική, απελευθερωμένη από συμβάσεις, χαρακτηρίζουν το ογκώδες σε μονογραφίες και συλλογικούς τόμους έργο της Edith Hall. Από το βιβλίο της Inventing the Barbarian: Greek Self-Definition through Tragedy (1989) ως το πλέον πρόσφατο με τίτλο Women Classical Scholars: Unsealing the Fountain from the Renaissance to Jacqueline de Romilly (2016), στο οποίο ανασύρονται μέσα από τη λήθη οι γυναίκες ελληνίστριες από την Αναγέννηση ως την εκπληκτική Jacqueline de Romilly, όλα έχουν σπάνια θέση στη διεθνή βιβλιογραφία.

Συνδυάζει τον μεθοδικό και αυστηρό ακαδημαϊκό λόγο με την υψηλή εκλαΐκευση. Εξαιρετικά δραστήρια στο κοινωνικό επίπεδο, έχει διατελέσει Ακαδημαϊκή Σύμβουλος στην τηλεόραση του BBC, συμμετείχε ως σύμβουλος σε επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές (ενδεικτικά στις τραγωδίες Μήδεια, Ελένη, Εκάβη, Βάκχες), έχει συνεισφέρει τις ακαδημαϊκές της γνώσεις σε τουλάχιστον τριάντα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους (π.χ. σε αφιέρωμα του National Geographic για την αρχαία Ελλάδα, σε Ντοκιμαντέρ του BBC για την Σαπφώ και τη Μήδεια), κ.λπ. Στο ραδιόφωνο συμμετείχε (από το 1991 κ.ε.) σε πάνω από εκατόν πενήντα προγράμματα του ΒΒC radio για θέματα της ειδικότητάς της.

Στο πρόσωπό της, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά επίσης μια φιλελληνίδα, μια επιστήμονα που προασπίζεται με πάθος τις κλασικές σπουδές και τις ανθρωπιστικές αξίες. Πρόκειται για μια μαχόμενη διανοούμενη με τον λόγο, τη γραφίδα της και τις πράξεις της!

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τιμώντας σήμερα την Καθηγήτρια Edith Hall, της απονέμει την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση της Επίτιμης Διδάκτορος.

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, καλωσορίζω την Καθηγήτρια κ. Edith Hall στο Πανεπιστήμιό μας, την συγχαίρω εκ μέρους της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και της εύχομαι από βάθους καρδίας να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία το σημαντικό επιστημονικό του έργο.

Dear Colleague,

Dear Professor Hall,

On behalf of the Rector and the Senate of the National and Kapodistrian University of Athens, I would like to express to you my sincere congratulations for the title of Doctor Honoris Causa awarded by our University today, and to welcome you in our academic community. We wish all the best, good health and every success in your academic pursuits.

Πρόσκληση

Ψήφισμα

Edith Hall, ερευνήτρια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου