ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι - ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Επιστημονικός υπεύθυνος: Πλάτων Μαυρομούστακος, καθηγητής
Ερευνητική Ομάδα: Αγνή Μουζενίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια (†), Ευανθία Στεφανή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Λέκτωρ ΤΘΣ, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Διδάκτωρ ΤΘΣ, Αγγελική Ζάχου, Υποψ. διδάκτωρ ΤΘΣ, Γιώργος Καρακίτσος, Διδάκτωρ Πληροφορικής.
Το έργο περιλαμβάνει τη συγκρότηση Βάσης Δεδομένων όλων των ελληνικών παραστάσεων Αρχαίου Δράματος, η οποία ακολουθεί εγκεκριμένα επιστημονικά πρότυπα τεκμηρίωσης και μηχανογράφησης για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή τους και για τη συλλογή και διάσωση μέσω ψηφιοποίησης των σχετικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων τους. Συγκεκριμένα φυσικά αντικείμενα του έργου ορίσθηκαν:
Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας (ΕΑΔ). Το ΕΑΔ έχει ιδρυθεί από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετά την ολοκλήρωσή του το έργο κατέληξε:
Στη συμπλήρωση του Αρχείου Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος του ΕΑΔ με παραστάσεις της περιόδου 1992-2002.
Στον έλεγχο των δεδομένων για τις παραστάσεις των προηγούμενων χρόνων που υπάρχουν στο αρχείο του ΕΑΔ.
Στην τεκμηρίωσή τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων με βάση αυστηρά καθορισμένη με θοδολογία που έχει ήδη αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ομάδας ΕΑΔ με ένα φάσμα συνεργατών από όλη τη Ευρώπη, με τους οποίους έχει επιτευχθεί μία σημαντική συμφωνία ως προς τους όρους τυποποίησης των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου.
Στη μηχανογράφηση – ψηφιοποίηση υπαρχόντων αρχείων που σχετίζονται με παραστάσεις.
Στην κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών για μελλοντικές δημοσιεύσεις (ειδικά ηλεκτρονικές εκδόσεις).
Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, το έργο στοχεύει:
Να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για μια εις βάθος κατανόηση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τόσο για το ελληνικό όσο και για το διεθνές κοινό.
Να προβάλλει την πρωταρχική σημασία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στη σύγχρονη Ευρώπη.
Να προωθήσει προϊόντα σε ηλεκτρονική μορφή που απευθύνονται στο ελληνικό κοινό προκειμένου να υπάρξει μία βαθύτερη γνώση ενός σημαντικού κύκλου ενδιαφερομένων για τα ζητήματα παράστασης του αρχαίου ελληνικού δράματος.
Να προβάλλει την ελληνική εμπειρία για την προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού δράματος με τη δημιουργία αντίστοιχων προϊόντων σε ηλεκτρονική μορφή που απευθύνονται στο διεθνές κοινό.
Να ανανεώσει τα προγράμματα συγγενών επιστημονικών κλάδων (Κλασσική Φιλολογία, Θεατρικές Σπουδές, Πολιτιστικές Επιστήμες, Παραστατικές Τέχνες, Σπουδές Τηλεόρασης και Κινηματογράφου) μέσω της ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων.
Να δημιουργήσει ένα διεπιστημονικό πεδίο συνεργασίας, με την προοπτική ενίσχυσης των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών.
Να επιχειρηθεί η προσέγγιση της θεωρίας με την πρακτική του θεάτρου και να ενισχυθεί η δυνατότητα χρήσης αλληλεπιδραστικής οπτικοακουστικής τεχνολογίας στη διδασκαλία.
Να προσφερθούν δυνατότητες για επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων από διαφορετικές χώρες με σκοπό να προωθηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να ενισχυθεί η έννοια της συμμετοχής σε ένα κοινό πολιτισμικό πλαίσιο.