Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Δίκτυο Αποφοίτων

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών λειτούργησε έως το 2017 μετά από μελέτη και δημιουργία ειδικού λογισμικού ιστότοπο με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου των πτυχιούχων του Τμήματος. Ο σκοπός του ήταν η καταγραφή των αποφοίτων, η προώθηση της μεταξύ τους επικοινωνίας και η διά βίου σύνδεσή τους με το Τμήμα. Παράλληλα, βασικός στόχος ήταν και η δημιουργία μίας βάσεως δεδομένων με βιογραφικά στοιχεία ώστε να μπορεί να αναζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος συνεργάτες θεατρολόγους για επαγγελματική απασχόληση.

Στην εποχή της πανδημίας οι απόφοιτοι του Τμήματος μπόρεσαν και συναντήθηκαν εκ νέου στο διαδίκτυο. Το Δίκτυο Αποφοίτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ ξεκίνησε ως ιδέα στις 8/9/2020, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη τους συνάντηση στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής με πρωτοβουλία του καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη. Εκεί κατατέθηκαν σκέψεις ιδέες και προτάσεις για τις μελλοντικές δράσεις που μπορεί να αναλάβουν τα μέλη του.

Οι σκοποί του Δικτύου

Όπως συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, αφορούν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών, στη γενικότερη προβολή και υποστήριξη των μελών στον επαγγελματικό, κοινωνικό και επιστημονικό τομέα, στην προβολή, προώθηση, ενίσχυση και βελτίωση του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στην καλλιέργεια της μόνιμης και διαρκούς επαφής των μελών με τον πανεπιστημιακό χώρο και ιδίως με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών στις εκάστοτε εξελίξεις στον χώρο των θεατρικών σπουδών, στη συνεργασία με το Τμήμα σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και το επιδιωκόμενο προφίλ των μελλοντικών θεατρολόγων κ.ά.

Οι δράσεις του Δικτύου

Οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ενίσχυσαν την επιθυμία μας για την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο των παραπάνω σκοπών.
Έτσι καθιερώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των αποφοίτων με σκοπό την ανταλλαγή των επιστημονικών μελετών και της επαγγελματικής εμπειρίας των μελών, με τίτλο «Νυχτερινές Εξομολογήσεις». Οι συναντήσεις είναι αναρτημένες στο κανάλι YouTube του Τμήματος. Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκαν οι εξής διαδικτυακές εκδηλώσεις από τους/τις απόφοιτους του Τμήματος, με τη συμμετοχή όχι μόνο των αποφοίτων αλλά και συνεργατών εκτός του Πανεπιστημίου, από τον χώρο του θεάτρου, της εκπαίδευσης και άλλων επιστημονικών κλάδων:

1. «The Fairy Queen. Το μουσικό δράμα στην Αγγλία τον 17ο αιώνα». Παρουσίαση: Γιώργος Παπαδάκης. (10/1/2021)
2. «Η όπερα του Πεκίνου». Παρουσίαση: Αλέξανδρος Νομικός. (17/1/2021)
3. «Θεατρικός φωτισμός. Ένας αόρατος μάγος». Παρουσίαση: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη. (31/1/2021)

4. «Δια-πολιτισμική μελέτη για τη δημοκρατία μέσω του Κοινωνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και το Μεξικό». Παρουσίαση: Χριστιάνα Μόσχου. (21/3/2021)
5. «Drama Queen: Μια βασίλισσα χωρίς σημασία». Παρουσίαση: Γιώργος Μπανιώκος. (11/4/2021).
6. «Πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία: Το μουσειακό θέατρο». Παρουσίαση: Φωτεινή Βενιέρη. (9/5/2021)

Το Δίκτυο προχώρησε και σε μία ακόμα δράση με τη δημιουργία Ομάδας Δημιουργικής Εποπτείας για θεατρολόγους-εκπαιδευτικούς, με σκοπό την υποστήριξη των μελών που εργάζονται στην εκπαίδευση, με εισηγήτριες τη Μαρία Σούμπερτ και τη Βίβιαν Σιμάτου. Το σεμινάριο είχε διάρκεια έξι μήνες και οι συμμετέχοντες αποκόμισαν θετικά εργαλεία, χρήσιμα για την καθημερινή τους εργασία στα σχολεία (βλ. παρακάτω σχετικά).

Παράλληλα, οι απόφοιτοι, θέλοντας να διατηρήσουν μια ενεργή επαφή με τους προπτυχιακούς φοιτητές/- τριες, ετοίμασαν μια σειρά από βίντεο για το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών και τον αποχαιρετισμό των τελειόφοιτων, τα οποία παρουσιάστηκαν στις ειδικά διαμορφωμένες διαδικτυακές εκδηλώσεις καλωσορίσματος και αποφοίτησης, αντίστοιχα.https://www.facebook.com/theatre.uoa.gr/videos/398556747828264

Τέλος, η συνεύρεση αυτή των αποφοίτων έδωσε έμπνευση και για καλλιτεχνικές δράσεις. Δέκα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν να υποβάλλουν καλλιτεχνική πρόταση στο «2023 ELEVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Υπάρχουν ακόμα αμέτρητες σκέψεις, ιδέες και δράσεις προς υλοποίηση και τα μέλη του Δικτύου συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται προς την υλοποίηση αυτών, με αρωγό το ίδιο το Πανεπιστήμιο και, κυρίως, τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη, χάρη στην αμέριστη συμμετοχή και συμβολή του οποίου το Δίκτυο επεκτείνεται με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων αποφοίτων.

Σύνδεσμος δικτύου αποφοίτων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: alumni.theatre.uoa.gr

Καταστατικό του Σωματείου «Δίκτυο Αποφοίτων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ 
(Αρ. Μητρώου Σωματείου: 33641- Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης 151/2022 του Ειρηνοδικείου Αθηνών)

2023 - 2024 Εκπαιδευτικά σεμινάρια - εργαστήρια

25/2/2024 Νυχτερινές Εξομολογήσεις με την Κατερίνα Θεοδωράτου, «Γυναίκα δεν γεννιέσαι γράφεσαι!» 

29/1/2024 Οι απόφοιτοι τιμούν τον δάσκαλο - Τιμητική εκδήλωση για τον ομότιμο και επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ

15/1/2024 "Νυχτερινές εξομολογήσεις" αποφοίτων τμήματος Θεατρικών Σπουδών

15/3/2023 "Νυχτερινές εξομολογήσεις" αποφοίτων τμήματος Θεατρικών Σπουδών

15/1/2023 Σύγκληση 1ης Γενικής Συνέλευσης Δικτύου Αποφοίτων, έτους 2023

19/11/2022 Σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και προκήρυξη αρχαιρεσιών του δικτύου αποφοίτων του τμήματος Θεατρικών σπουδών