Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΙΤΗ)

Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

9ος όροφος, γραφείο 916
Τηλέφωνο: 210 727 7652
E-mail: diamcat[at]theatre.uoa[dot]gr
Σελίδα στο academia.edu: http://uoa.academia.edu/KaitiDiamantakou 

Οι ώρες συνεργασίας και επικοινωνίας της διδάσκουσας στο εαρινό εξάμηνο 2023-2024 είναι κάθε Δευτέρα 10:00-12:00 και κάθε Πέμπτη 12:00-13:00.

 

Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας (με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία) και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος, με βαθμό Άριστα, από το Τμήμα Φιλολογίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 υπηρετεί στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών – αρχικά στη βαθμίδα του Λέκτορα και από το 2022 στη βαθμίδα του Καθηγητή. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζονται κατ’ αρχήν στο πεδίο του αρχαίου δράματος, στα συγκεκριμένα θεατρικά είδη και τους ιδιαίτερους κώδικές τους, στο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο παραγωγής των έργων, σε ζητήματα της σκηνικής πραγματοποίησης και της σημασιολογικής σύνθεσής τους, καθώς και στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος από τη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία, θεατρική σκηνή και ευρύτερη καλλιτεχνική δημιουργία.

Από το 2004-2005 και μέχρι σήμερα διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος τα γνωστικά αντικείμενα που εμπίπτουν στη θεματική ενότητα «Το Θέατρο της Αρχαιότητας»: Το θέατρο των τραγικών ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, Αρχαία και Νέα Κωμωδία, το αρχαίο θέατρο και η πρόσληψή του. Από το 2008-2009 και μέχρι σήμερα έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος αντικείμενα σχετικά με το αρχαίο θέατρο και την πρόσληψή του. Έχει επίσης διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο  στο Πανεπιστήμιο  Charles-de-Gaulle Lille 3, UFR Arts de la Scène (χειμερινό εξάμηνο 2010-2011) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ (εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014). Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + έχει συνάψει διμερή συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Lille (Γαλλία),  Département d’Études Romanes, Slaves et Orientales (ERSO), UFR Langues, Littérature et Civilisations Etrangères (LLCE), με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον καθηγητή Constantin Bobas, και με το  Università degli Studi di Trento, Dipartimento di Lettere e Filosofia (Ιταλία), με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον καθηγητή Giorgio Ieranò.

Συμμετείχε ως μέλος Δ.Ε.Π. στην ερευνητική ομάδα του Προγράμματος Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων Αρχαίου Θεάτρου (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ). Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού έργου με τίτλο: «Οι μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στη νεοελληνική δραματουργία της περιόδου 1974-2010» (ΕΛΚΕ/Καποδίστριας, ακαδ. έτος 2009-2010). Συμμετείχε ως Συντελεστής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Έρευνας και της Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης») και στο Διεπιστημονικό Διεθνές Πρόγραμμα «Theatrum Mundi -  Α Journey through European Performing Arts», με συνεργαζόμενο φορέα από την Ελλάδα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α. Συμμετείχε με την ιδιότητα της Συμβούλου σε ζητήματα δραματουργίας στην Επιστημονική Ομάδα του έργου «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό, θεατρικό ντοκιμαντέρ», (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. - Δράση «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Συμμετέχει στην Ερευνητική Ομάδα του τριετούς Η2020 ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος VAST-Values Across Space and Time, στο πλαίσιο του HORIZON, με Leader το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και partners το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο (UMIL), το Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας (NOVA), το Μουσείο του Παραμυθιού (FTM) της Λευκωσίας, το Ερευνητικό Κέντρο   SEMANTIKA (SEM) της Τσεχίας, το Ινστιτούτο και Μουσείο Μελέτης των Επιστημών της Φλωρεντίας (IMSS) και  το Φεστιβάλ Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής συμμετοχής: Θεόδωρος Γραμματάς, Ομότιμος καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α). Τον Απρίλιο 2023 εκλέχτηκε με τριετή θητεία Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.).

Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα συμμετέχει με ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει μελετήματά της σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συμμετέχει σε ερευνητικά θεατρολογικά προγράμματα και εργαστήρια, έχει επιμεληθεί θεατρολογικές εκδόσεις, έχει συμβάλει με κείμενά της σε εκδόσεις θεατρικών έργων και μεταφράσεων, θεατρολογικών βιβλίων και θεατρικών προγραμμάτων και έχει μεταφράσει βιβλία από τον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Aυτοτελείς εκδόσεις – Bιβλία

Στην αρχαία κωμική ενδοχώρα. Εισαγωγή στη σημειολογία του χώρου και του χρόνου στο θέατρο του Αριστοφάνη (πρόλογος: Pascal Thiercy), Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα, 2007.

Περί τραγωδίας και τρυγωδίας. Οκτώ ερμηνευτικές διαδρομές στο τραγικό και το κωμικό θέατρο, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2007.

Θεατρικές ιστορίες του παππού Αριστοφάνη. Σκηνές πρόσληψης, Gutenberg, Αθήνα, 2021.

 

Eπιστημονικές επιμέλειες (συλλογικοί τόμοι, ειδικά τεύχη, θεατρολογικά βιβλία)

Συνεπιμέλεια, μαζί με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ανδρέα Μαρκαντωνάτο του τόμου: Η έννοια του Ηθικού Χρέους στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Αθήνα, 2022.

Guest Editor, μαζί με τον Editor-in-Chief καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. Βάιο Βαϊόπουλο, στον 10o τόμο του διεθνούς περιοδικού Mediterranean  Chronicle 10 (2020).

Συνεπιμέλεια, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederic της Κύπρου Άντρη Κωνσταντίνου και τον διδάκτορα-ερευνητή Λεωνίδα Γαλάζη, του τόμου: Το θέατρο στη νεότερη και στη σύγχρονη Κύπρο. Πρακτικά Συνεδρίου στη μνήμη του Γιάννη Κατσούρη (Λεμεσός, 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015), Ηρόδοτος – Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Αθήνα 2020.

Συνεπιμέλεια, μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Αλεξία Αλτουβά, της δίτομης έκδοσης: Θέατρο και Δημοκρατία – Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Πρακτικά Ε΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου, αφιερωμένου στον Βάλτερ Πούχνερ (Αθήνα, 5-8 Νοεμβρίου 2014), Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., Αθήνα, 2018.

Πούχνερ, Βάλτερ: Κερκίδες και Διαζώματα. Μελέτες για το αρχαίο θέατρο και την πρόσληψή του, Ηρόδοτος, Αθήνα, 2015.

Πούχνερ, Βάλτερ: Σταθμίσεις και Ζυγίσματα. Δέκα Θεατρολογικά Μελετήματα, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2006.

Πούχνερ, Βάλτερ: Πορείες και Σταθμοί. Δέκα Θεατρολογικά Μελετήματα, Αιγόκερως, Αθήνα, 2005.

Πούχνερ, Βάλτερ: Γραφές και Σημειώματα. Δέκα Θεατρολογικά Μελετήματα, Ergo, Αθήνα, 2005.

 

Σύνταξη και επιμέλεια θεατρολογικών βιβλίων, με εισαγωγή

Τάσος Λιγνάδης, Κριτικές Θεάτρου. Nεοελληνική δραματουργία (1975-1989), Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Αθήνα, 2015. Φιλολογική επιμέλεια, ευρετήρια (προσώπων, θεατρικών έργων, θεατρικών οργανισμών) και εισαγωγικό κείμενο με τον τίτλο: «Κριτικός αποθησαυρισμός 1975-1989», σσ. 9-43.

Τάσος Λιγνάδης, Κριτικές Θεάτρου. Αρχαίο Δράμα (1975-1989), Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Αθήνα, 2013. Φιλολογική επιμέλεια, ευρετήρια (προσώπων, θεατρικών έργων, θεατρικών οργανισμών) και εισαγωγικό κείμενο με τον τίτλο: «Μικρή εισαγωγή σ’ ένα μεγάλο κριτικό έργο», σσ. 7-61.

 

Μετάφραση θεατρολογικού βιβλίου, με εισαγωγή και σημειώσεις

Elam, Keir: Η Σημειωτική Θεάτρου και Δράματος (επιμέλεια: Δημήτρης Τσατσούλης), Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2001. Μετάφραση του βιβλίου, «Εισαγωγή στην ελληνική μετάφραση» (σσ. 13-20) και «Σημειώσεις μετάφρασης» (σσ. 269-278).

 

Άρθρα σε συλλογικούς τόμους

«Lysistrata (1972): Political and sexual refractions of the Peloponnesian War during the Greek junta». Στον τόμο: Konstantinos P. Nikoloutsos (ed.), Brill's Companion to Ancient Greek and Roman Warfare on Film, Brill, Leiden 2023, σσ. 450-478.

«Εκκλησιάζουσες 1969 - Λυσιστράτη 2014: Ο αριστοφανικός κύκλος του μεταφραστή Ευαγγελάτου». Στον τόμο: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος – Γιώργος Π. Πεφάνης (επιμ.), Έρευνα, σύνθεση, ερμηνεία.Προσεγγίζοντας το θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2023,, σσ. 143-159.

«Το θεατρικό και κινηματογραφικό ντεμπούτο του Αριστοφάνη στη νεότερη Ελλάδα: Οι δύο όψεις του αρχαιοελληνικού κωμικού Ιανού»». Στον τόμο: Γιώργος Π. Πεφάνης – Ιωάννα Αθανασάτου (επιμ.), Σκηνές, εικόνες, βλέμματα. Διασταυρώσεις του θεάτρου και του κινηματογράφου, Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα, 2021, σσ. 101-115.

«Οιδίπους επί Κολωνώ και Πλούτος:  H τραγική και η κωμική ουτοπία της αθηναϊκής “αναγέννησης”». Στον τόμο: Ελένη Γκαστή (επιμ.), Δόσις ἀμφιλαφής. Τιμητικός τόμος για την ομότιμη καθηγήτρια Κατερίνα Συνοδινού, εκδ. CARPE DIEM, Ιωάννινα, 2020, σσ. 87-114.

«Έκτορος λύτρα: Το (πριν-από και το μετά-το) τέλος του ομηρικού έπους σε δύο σύγχρονες θεατρικές εκδοχές του». Στον τόμο: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς –Γραμματική Κάρλα – Δημήτρης Σταμάτης (επιμ.). Ήματα πάντα. Τιμητικός τόμος στον καθηγητή Ανδρέα Ι. Βοσκό, ΕΚΠΑ – Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών - Εκδόσεις Καρδαμίτσα: Αθήνα 2020, σσ. 43-76.

«H γλώσσ’ ομώμοχ’ η δε φρην ανώμοτος (Iππ. 612): Ο Ευριπίδης των διαψεύσεων». Στον τόμο: Χρίστος Αλεξίου – Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη – Δημήτρης Ι. Κυρτάτας – Βασίλης Λεντάκης (επιμ.), Παναγής Λεκατσάς. Ένας αυτοδίδακτος φιλόλογος, ιστορικός και ανθρωπολόγος, Δήμος Ιθάκης, Ιθάκη, 2020, σs. 229-252.

«Προ-πλατωνικές και μετα-ευριπίδειες συνηχήσεις: το άντρο της Ελένης και το σπήλαιο της Πολιτείας». Στον τόμο: Γιώργος Π. Πεφάνης (επιμ.), Η φιλοσοφία της σκηνής. Θεατροφιλοσοφικές εστιάσεις, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2019, σσ. 109-131.

« Les Cassandres de la crise. Le paradigme de l’œuvre dramatique de Dimitris Dimitriadis ». Στον τόμο: Maria Litsardaki – Marie Makropoulou – Kalliopi Exarchou (éds),Les mots en spectacle, Mélanges en l’ honneur d’ Aphrodite Sivetidou, Garnier, Paris, 2016, σσ. 45-61.

«Όψεις του πλούτου και του Πλούτου στην ελληνική κωμωδιογραφία του 19ου αιώνα». Στον τόμο: Γιώργος Π. Πεφάνης (επιμ.), Η λάμψη του χρήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία. Από την Κρητική Αναγέννηση στην αυγή του 21ου αιώνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Αθήνα, 2014, σσ. 312-331.

«Η γυναικεία παρουσία στο μικρόκοσμο τις Αρχαίας Κωμωδίας». Στον τόμο: Θεόδωρος Παππάς – Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (επιμ.), Αττική Κωμωδία: Πρόσωπα και προσεγγίσεις, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 2011, σσ. 631-671.

«Η επιβίωση και αναβίωση του Αριστοφάνη με όχημα τον Πλούτο». Στον τόμο: Ιωσήφ Βιβιλάκης (επιμ.): Στέφανος. Τιμητική προσφορά στον Βάλτερ Πούχνερ, Εκδόσεις Ergo, Αθήνα, 2007, σσ. 423-432.

 

Συμμετοχή σε αρχαιογνωστικό λεξικό – Συγγραφή λημμάτων

Συγγραφή των λημμάτων «Αριστοφάνης», «Ιλαροτραγωδία», «Κωμωδία», «Παράβασις», «Παρωδία». Στον τόμο: Σάββας Γώγος – Κυριακή Πετράκου, Λεξικό του αρχαίου θεάτρου. Όροι – έννοιες – πρόσωπα, Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, 2012, σσ. 52-62, 168-169, 190-204, 254-259, 265-269.

 

Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και άλλες εκδόσεις

«Ecclesiazusae in 1969 and in 1998: Same play, same translator, same director, yet two distinct performances». Στον τόμο: 16th International Symposium on Ancient Greek Drama: Aristophanes modern or up to date? Approaches and readings / 16ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Αριστοφάνης, σύγχρονος ή επίκαιρος; Προσεγγίσεις και αναγνώσεις, Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – Cyprus Centre of the International Theatre Institute, Λευκωσία 2023, σσ. 98-111.

«Human Achievements and Transgressions of the Natural Order in Greek Drama: The Literary Ancient Roots of a Real Current Crisis», Critical Stages/Scènes critiques (the journal of IATC - International Association of Theatre Critics), winter Issue no 26  (2022), special topic «Theatre & Ecology» (guest editors: Vicky Angelaki and Elizabeth Sakellaridou) www.critical-stages.org/26/

«Ευριπίδη Ικέτιδες: Ένα (απαισιόδοξο) “εγκώμιο” μέσα από διαφορετικές θεατρικές παρόδους». Στον τόμο: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος – Καίτη Διαμαντάκου (επιμ.), Η έννοια του Ηθικού Χρέους στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Αθήνα, 2022, σσ. 414-457

«Τo act or not to act? Plato’s ambibalent attitude towards theatre». Στον τόμο: Πρακτικά του Διεθνούς Φόρουμ: «Jixia Academy and Plato’s Academy -China-Greek Classical Civilizations Summit Forum» (Institute of Qui Culture, Shandong University of Technology, Τhe Center for the Collaboration and Innovation of Shandong Provincial Qi Culture Inheritance and Demonstration Zone Construction (Zimbo – Linzi, 14-16 Σεπτεμβρίου 2018), 2021, σσ. 242-251.

«From Aspasia to Lysistrata. Literary Versions and Intertextual Diffusions of the Feminine Other in Classical Athens», Λογείον/Logeion 10 (2020), σσ. 238-260.

«Επτά επί Θήβας: Ο νοερός «άλλος» και οι δυνατότητες της σκηνικής αναπαράστασής του». Στον τόμο: 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Οι εμφύλιες συγκρούσεις στο αρχαίο δράμα (Πρακτικά Συνεδρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λεμεσός, 3-4 Νοεμβρίου 2018), Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Λευκωσία, 2020, σσ. 51-70.

«Εκτροπές του μύθου και της ταυτότητας στο θεατρικό έργο του Αντώνη Γεωργίου». Στον τόμο: Άντρη Κωνσταντίνου – Καίτη Διαμαντάκου –Λεωνίδας Γαλάζης (επιμ.), Το θέατρο στη νεότερη και στη σύγχρονη Κύπρο. Πρακτικά Συνεδρίου στη μνήμη του Γιάννη Κατσούρη (Λεμεσός, 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015), Ηρόδοτος – Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Αθήνα, 2020, σσ. 201-215.

«Mirror Caves in Euripides, Helen and Plato’s Republic», Mediterranean Chronicle 9 (2019), σσ. 35-52.

«Παραστατικότητα και αρχαία τραγωδία: Οι δυνατότητες ενός κοινού (αντι)Λόγου στην κρίση της δημοκρατικότητας». Στον τόμο: Αλεξία Αλτουβά – Καίτη Διαμαντάκου (επιμ.), Πρακτικά Ε΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου: Θέατρο και Δημοκρατία. Αφιερωμένο στον Βάλτερ Πούχνερ ( 5-8 Νοεμβρίου 2014), Α΄ Τόμος, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., Αθήνα, 2018, σσ. 461-473.

«Μια Λυσιστράτη αλλιώτικη από τις άλλες. Το ‘σοκ’ της Λυσιστράτης του 1976». Στον τόμο: Γωγώ Βαρζελιώτη – Πλάτων Μαυρομούστακος (επιμ.), Σκηνή και αμφιθέατρο - Αφιέρωμα στον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο (Πρακτικά Συνεδρίου, 7-9 Μαρτίου 2016), Ε.Κ.Π.Α. - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Αθήνα, 2018, σσ. 79-88.

«Προλεγόμενα μιας μετάφρασης και μιας παράστασης: Λυσιστράτη 2016». Στον τόμο: Καλλιόπη Εξάρχου (επιμ.), Δημήτρης Δημητριάδης: Παραβιάζοντας τα όρια (Πρακτκά Επιστημονικής Διημερίδας – Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., 26 και 27 Μαίου 2016), Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη, 2018, σσ. 295-312.

«Λυσιστράτη, 411 π.Χ. – 2016 μ.Χ. Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας». Επίμετρο στην έκδοση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, Νεφέλη, Αθήνα, 2017, σσ. 85-107.

«Mετα-τοπίζοντας τον Αριστοφάνη: Σκηνικές εκδοχές του δραματικού χώρου με άξονα τους Σφήκες». Στον τόμο: Δέκατο Τρίτο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος – Thirteenth International Symposium on Ancient Greek Dramα (Πρακτικά του 13ο Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με θέμα: «Δραματικός και σκηνικός χώρος στο αρχαίο ελληνικό δράμα», 7-8 Ιουλίου 2014, Λευκωσία Κύπρου), Kυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – Cyprus Center of the International Theatre Institute, Λευκωσία, 2016, σσ. 21-39.

«Αριστοφάνης και Καραγκιόζης: Αντανακλάσεις και οσμώσεις στο «Θέατρο Τέχνης» (μαζί με την Κατερίνα Λιοντάκη και τον Νίκο Ττζιβελέκη). Στον τόμο: Μόσχος Μορφακίδης – Παναγιώτα Παπαδοπούλου (επιμ.), Ελληνικό θέατρο σκιών – Άυλη πολιτιστική κληρονομιά (προς τιμήν του Βάλτερ Πούχνερ), Centro de Estudios Bizantinos , Noegriegos y Chipriotas, Granada, 2016, σσ. 293-312.

«Τὸν μὲν γὰρ ἡγοῦμαι σοφόν, τῷ δ’ἥδομαι. Αισχύλος ή Ευριπίδης: Tα διλήμματα ενός εκκολαπτόμενου μεταφραστή στα τέλη του 19ου αιώνα». Στον τόμο: Άννα Ταμπάκη – Ουρανία Πολυκανδριώτη (επιμ.), Ελληνικότητα και ετερότητα: Πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις και ‘εθνικός χαρακτήρας’ στον 19ο αιώνα. ΠρακτικάΣυμποσίου, B΄ Τόμος, Αθήνα, 2016, σσ. 381-394.

«Aristophane à la française: libertés et limites». Στον τόμο: Διαμεσολάβηση και πρόσληψη στον ελληνογαλλικό πολιτισμικό χώροMédiation et réception dans l’espace culturel franco-helléniqueActes du Colloque International organisé par le Département de Langue et Littérature Françaises, Université Nationale et Capodistrienne d’Athènes), Αιγόκερως, Αθήνα, 2015, σσ. 292-300.

«Πυρ ή φωτιά, νερό ή ύδωρ: Ο μεταφραστικός τόκος του Δημήτρη Δημητριάδη στην τράπεζα του αρχαίου δράματος». Στον τόμο: Κωνσταντίνος Κυριακός (επιμ.), Το αρχαίο θέατρο και η πρόσληψή του. Πρακτικά του Δ΄ Πανελληνίου Θεατρολογικού Συνεδρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πάτρα, 2015, σσ. 469-482.

« Aristophane sur la scène grecque moderne : Un théâtre populaire ou un théâtre fait par et pour les happy-few ?». Στον τόμο: Faruk Bilici – Joelle Dalegre – Frosa Pejoska-Bouchereau (éds), Les élites grecques XVIIIe – XΧe siècles – Identités, modes d’actions, représentations, Cahiers Balcaniques, Numéro Hors-Série, Publications Langues Ο΄, Paris, 2015, σσ. 83-94.

«Vertere seria ludo, overo La leggerezza della Parodia», Culture Teatrali. Studi, interventi e scritture sullo spettacolo No23 (2014), σσ. 137-141.

«Από το Théâtre de la Commune το 1968 στο Théâtre Odéon το 2010: Η διαδρομή του αρχαίου μύθου στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη». Στον τόμο: Ανδρέας Δημητριάδης – Ιουλία Πιπινιά – Άννα Σταυρακοπούλου (επιμ.), Σκηνική πράξη στο μεταπολεμικό θέατρο: Συνέχεις + Ρήξεις. Πρακτικά Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, αφιερωμένου στον Νικηφόρο Παπανδρέου, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ – Εκδόσεις ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, 2014, σσ. 473-484.

«Ο μυστηριώδης Ευριπίδης του Γρυπάρη. Δοκίμια μιας ανεκπλήρωτης (;) μετάφρασης», Παράβασις 12/2 (2014), σσ. 39-79.

«Η συμβολή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Εύη Γαβριηλίδη στον θεατρικό επαναπατρισμό του Μενάνδρου». Στον τόμο: Άντρη Κωνσταντίνου – Ιωάννα Χατζηκωστή (επιμ.), Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος. Πρακτικά συμποσίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία 2013, σσ. 75-94.

«Θεόδωρος Τερζόπουλος, «Άττις και αρχαία τραγωδία: Η κατάκτηση της υπερπολιτισμικότητας», Θεατρογραφίες 18 (2013), σσ. 125-134.

«Euripides versus Aristophanes, Ion versus Birds: A possibility of “paracomic” referentiality», Mediterranean Chronicle 2 (2012), σσ. 15-29.

«Ancient and Modern Greek heroes talking alone on stage: Towards the autonomy of monologicity». Στον τόμο: Brigita Aleksejeva – Ojārs Lāms – Ilze Rūmniece (eds), Hellenic Dimension. Materials of the Riga 3rd International Conference of Hellenic Studies, University of Latvia, Faculty of Humanities, Chair of Classical Studies, Centre for Hellenic Studies, Latvia 2012, σσ. 226-234.

«Old Comedy on Ancient Actors: Speculations on an Odd and Unexpected Discrimination» Λογείον/Logeion 1 (2011), σσ. 121-144.

«Οι αντιφάσεις μιας παιδοκτόνου Ή Η πολυφωνική ταυτότητα της Μήδειας στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία». Στον τόμο: Κωνσταντίνος Α. Δημάδης (επιμ.), Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο από το 1204 έως σήμερα (Δ΄ Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Γρανάδα, 9-12 Σεπτεμβρίου 2010), Α΄ Τόμος, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, Αθήνα, 2011, σσ. 541-558.

« Le voyage de Dionysos dans la Grèce après 1975 ou Les épigones modernes de la dramaturgie grecque ancienne », L’Annuaire Théâtral 48 (automne 2010), σσ. 45-56.

«Τραγικοί ήρωες μόνοι επί σκηνής, στην αρχαία και σύγχρονη ελληνική δραματουργία: Η αυτονόμηση της μονολογικότητας», Παράβασις 10 (2010), σσ. 55-84.

« La réception de la nouvelle comédie attique et de la comédie romaine par la scène grecque moderne : sur les traces d’une remarquable absence ». Στον τόμο: Anna Tabaki – Walter Puchner (eds), Theatre and Theatre Studies in the 21th Century. Proceedings of the First International Conference, Athens, 28 September - 1 October 2005, Ergo, Athens, 2010, σσ. 255-266.

«Τα αποτυπώματα του Αριστοφάνη στη νεοελληνική δραματουργία». Στον τόμο: Θεοδόσης Πυλαρινός (επιμ.), Ελληνική αρχαιότητα και νεοελληνική λογοτεχνία. Πρακτικά Τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνική αρχαιότητα και Νεοελληνική λογοτεχνία» (Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα, 30/10/2008-1/11/2008), Εκδόσεις Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα, 2009, σσ. 79-95.

«Αναπαραστάσεις της νόσου και της ίασης στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία», Αρχαιολογία και Τέχνες 102 (Μάρτιος 2007), αφιέρωμα: «Η ιατρική στην αρχαιότητα», σσ. 64-72.

«Οι χώροι μιας καταραμένης γενιάς». Στον τόμο: Πρακτικά Συμποσίων: X Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, 2000: «2.500 χρόνια αρχαίου ελληνικού δράματος: Παράδοση και προοπτικές» και ΧΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, 2002: Θηβαϊκός κύκλος», Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 2007, σσ. 279-291.

«Εναλλαγές και παραλλαγές του κωμικού: Από τον Αριστοφάνη στον Καμπανέλλη». Στον τόμο: Πανεπιστήμιο Πατρών – Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών: Πρακτικά Πανελλήνιου Συνεδρίου προς τιμήν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Εκδόσεις περί Τεχνών, Πάτρα, 2006, σσ. 410-434.

«Σάρα Κέην, Φαίδρας Έρως – Ρακίνα, Φαίδρα – Σενέκα, Φαίδρα ή Ιππόλυτος - Ευριπίδη Ιππόλυτος: Το παλίμψηστο μιας πολύ παλιάς ιστορίας», Παράβασις 7 (2006), σσ. 45-68.

«Τα αλλεπάλληλα είδωλα της φαντασιακής γυναίκας στο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου». Στον τόμο: Chatzisavas, Andréas (éd.), Lapithos. Ιστορία και Λογοτεχνία HistoireetLittérature, Ο Δυισμός στη Νεοελληνική Λογοτεχνία LedoubledanslalittératureNéo-hellénique. Actes du XIXème Colloque International des Néo-hellénistes des Universités francophones, Mai 2005, Éditions Praxandre, Besançon 2006, σσ. 415-428.

«Εικόνες και γραφές του σώματος στο θεατρικό έργο του Ανδρέα Στάικου». Στον τόμο: Anna Jacovides-Andrieu (éd.): Le Corps dans la Langue, la Littérature, l’Histoire, les Arts et les Arts du Spectacle. Actes du XVIIIème Colloque International des Néo-hellénistes des Universités francophones. 15-17 Mai 2003, Societé Culturelle Néo-hellénique, Paris, 2005, σσ. 279-290.

«Άνθρωποι και κτήνη στο θέατρο του Αλέξη Σεβαστάκη», Θεατρογραφίες, τεύχ. αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Ποταμίτη (Άνοιξη 2003), σσ. 16-25.

«Ο χώρος μιας τριλογίας: `Εβδομη Μέρα της Δημιουργίας - Η Αυλή των Θαυμάτων - Η Ηλικία της Νύχτας του Ιάκωβου Καμπανέλλη», Δρώμενα, Τόμ. 3ος/τχ. 14 (Μάιος-Ιούνιος 1995), σσ. 41-46.

 

Μεταφράσεις (επιλογή)

Keir Elam, Η Σημειωτική Θεάτρου και Δράματος (επιμέλεια: Δημήτρης Τσατσούλης), Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2001. Μετάφραση του βιβλίου, «Εισαγωγή στην ελληνική μετάφραση» (σ. 13-20) και «Σημειώσεις μετάφρασης» (σ. 269-278).

Culler, Jonathan, Λογοτεχνική θεωρία. Συνοπτική εισαγωγή (επιμέλεια: Νάσος Βαγενάς), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα, 2000.

(Συλλ.) Σωματείο Εξέτασης Θεμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της `Ερευνας (ARESER): Επείγουσες Διαγνώσεις και Θεραπείες για ένα Πανεπιστήμιο σε Κατάσταση Κινδύνου (πρόλογος, επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 1999.

Bourdieu, Pierre: Αντεπίθεση Πυρών (πρόλογος, επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 1998.

Bourdieu, Pierre, Για την τηλεόραση (πρόλογος, επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος), Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1998.

Montlibert, Christian de, Εισαγωγή στην κοινωνιολογική συλλογιστική (πρόλογος, επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος), Εκδόσεις Καρδαμίτσα, Αθήνα, 1998.

Τσβετάγιεβα, Μαρίνα, Ο ποιητής και ο χρόνος (επιμέλεια: Βαγγέλης Αθανασόπουλος), Εκδόσεις Καρδαμίτσα, Αθήνα, 1998.

Mathieu, Gerard: Οι Πολιτικές Ιδέες του Ισοκράτη (επιμέλεια: Βασίλειος Μανδηλαράς), Εκδόσεις Καρδαμίτσα, Αθήνα, 1995.

 

Ερευνητική δραστηριότητα

Επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού έργου ΕΛΚΕ / ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, κωδικός αριθμός έρευνας 70/4/9874, ακαδ. έτος 2008-2009). Τίτλος έρευνας: «Οι μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στη νεοελληνική δραματουργία της περιόδου 1974-2009».

ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.  Συμμετοχή ως μέλος Δ.Ε.Π. στην ερευνητική ομάδα του «Προγράμματος Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων Αρχαίου Θεάτρου». Επιστημονικός υπεύθυνος: καθηγητής Σάββας Γώγος.

Συμμετοχή ως Συντελεστής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της νεοελληνικής δραματουργίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Έρευνας και της Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης» - Πακέτο Εργασίας 1, Δράση 1.2.).

Συμμετοχή ως Συντελεστής στο Διεπιστημονικό Διεθνές Πρόγραμμα «Theatrum Mundi -  Α Journey through European Performing Arts», με συνεργαζόμενο φορέα από την Ελλάδα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α. με επικεφαλής τον  καθηγητή Θεόδωρο Γραμματά.

Συμμετοχή στην Ερευνητική Ομάδα του τριετούς Η2020 ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος VAST-Values Across Space and Time, στο πλαίσιο του HORIZON, με Επικεφαλής (leader) το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και Eταίρους (partners) το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο (UMIL), το Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας (NOVA), το Μουσείο του Παραμυθιού (FTM) της Λευκωσίας, το Ερευνητικό Κέντρο   SEMANTIKA (SEM) της Τσεχίας, το Ινστιτούτο και Μουσείο Μελέτης των Επιστημών της Φλωρεντίας (IMSS) και  το Φεστιβάλ Αθηνών. Επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής συμμετοχής: Θεόδωρος Γραμματάς, Ομότιμος καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α.

Συμμετοχή με την ιδιότητα της Συμβούλου σε ζητήματα δραματουργίας στην Επιστημονική Ομάδα του έργου «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό, θεατρικό ντοκιμαντέρ», που υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (Αριθμός Έργου: 150). με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Αναστασία Γεωργάκη.

Σε συνεργασία με τη θεατρολόγο Ευθυμία Δημητρακοπούλου και τον δρ. Πληροφορικής Βασίλη Κ. Ντερτιμάνη δημιουργία της βάσης δεδομένων «Ο Αριστοφάνης στη νέα ελληνική σκηνή», η οποία περιέχει παραστασιογραφία των έργων του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκαν από τους θεατρικούς οργανισμούς: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από την εποχή της ίδρυσης αυτών των οργανισμών και μέχρι το 2013. Η βάση δεδομένων έχει αναρτηθεί, μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του Ε.Κ.Π.Α. στο http://users.uoa.gr/~diamcat/aristophanes/

Από το 2009-2010 και εξής, συνεργάτης του ερευνητικού «Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς», που λειτουργεί από το 2003 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Eίναι μέλος της Ομάδας του Ερευνητικού Προγράμματος Progetto di Eccellenza 2023-2027 με τίτλο: «GLI DEI DELL’OLIMPO TRA CULTO, LETTERATURA E TEATRO DALL’ANTICHITA’ ALL’ETA’ CONTEMPORANEA», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Giorgio Ieranò, Universita’ Di Trento,  Dipartimento di Lettere e Filosofia.

Τον Απρίλιο 2023 εκλογή στη θέση Διευθύντριας του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.), με τριετή θητεία.

Επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Οι Μεταφράσεις Αρχαίου Δράματος στη Nέα Xιλιετία».

Επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Αδημοσίευτες μεταφράσεις αρχαίου δράματος: Εντοπισμός- Καταγραφή- Συγκέντρωση – Αξιολόγηση».

 

Αναλυτικά η εργοβιογραφία εδώ