ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ (30) ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Επετειακό Συνέδριο για τα τριάντα (30) χρόνια από την ίδρυσή του με θέμα: Ελληνική Επανάσταση και Θέατρο συνδυάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του Τμήματος στις δράσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή και διερεύνηση της απήχησης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος στην ελληνική και παγκόσμια δραματουργία και σκηνή, στο σύνολο των θεατρικών και παραστατικών τεχνών, στις διάφορες ιστορικές περιόδους, στη διάρκεια των 200 χρόνων μέχρι σήμερα.

Ειδικότεροι στόχοι: Η ανάδειξη άγνωστων στοιχείων ή θεατρικών κειμένων που έχουν σχέση με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα, τους θεσμούς και το ιδεολογικό πλαίσιο της Επανάστασης. Οι διαφορετικές αποτυπώσεις του πλαισίου αυτού σε όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης. Ζητήματα πρόσληψης ή επίδρασης στη διαμόρφωση της εγχώριας και ξένης δραματουργίας. Θέματα σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές της σκηνικής πράξης στις παραστατικές τέχνες.

Απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι να συμβάλει στη σφαιρική εξέταση και τον αναστοχασμό του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος και του ρόλου του για τον Ελληνισμό, τον Δυτικό κόσμο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την επίδραση που άσκησε και ασκεί στην ελληνική και παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία συγχρονικά και διαχρονικά.

Έναρξη: 10 Νοεμβρίου 2021, Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ

10, 11, 12 Νοεμβρίου, Φιλοσοφική Σχολή, Ιλίσια

Πρόσκληση συνεδρίου

Πρόγραμμα συνεδρίου

Απολογισμός συνεδρίου
...Έντονα πλουραλιστικό και πλούσια αναστοχαστικό με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη παλαιότερων κειμένων από τη νέα γενιά ερευνητών αλλά και στην παρουσίαση νέων δραμάτων που για πρώτη φορά ήρθαν στο φως. Σε μία χρονιά πλούσια σε συνέδρια που προσέγγισαν την ελληνική επανάσταση από ποικίλες οπτικές γωνίες ... διαβάστε περισσότερα