Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Τον Αύγουστο του 2020 η Γενική Συνέλευση των διδασκόντων του Τ.Θ.Σ. αποφάσισε να τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος τον συγγραφέα, κριτικό και εκδότη, Διονύση N. Μουσμούτη.
Η τελετή αναγόρευσής του πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών την 1η Νοεμβρίου 2021.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Προσφώνηση   από    τον    Πρύτανη    του    Εθνικού    και    Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο.

Χαιρετισμός από την τ. Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ομότιμη καθηγήτρια Χρ. Σταματοπούλου - Βασιλάκου.

Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον επίτιμο καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ.

Αναγόρευση του τιμωμένου:

– Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη.

– Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Ομιλία του τιμωμένου με τίτλο: «Τα Επτάνησα και το θέατρο».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης είναι συγγραφέας, κριτικός και εκδότης – διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1960, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο. Σπούδασε θέατρο στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, στο Εθνικό Θέατρο και παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων στην RADA (1977-1982). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στη Φιλοσοφική και Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (1980-1985). Κατά τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο Κέντρο Τύπου Μείζονος Ελληνισμού, όπου ανέλαβε αργότερα την αρχισυνταξία του μηνιαίου περιοδικού Ελληνικός Κόσμος.

Από το 1990 ασχολήθηκε με τον χώρο των επιχειρήσεων, είτε δικής του ευθύνης, είτε εργαζόμενος ως διευθυντικό στέλεχος. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει μελετήματα και άρθρα που αφορούν τα νεοελληνικά γράμματα, το θέατρο καθώς και πολλές κριτικές (άνω των 1000).

Τα κείμενά του –μελετήματα, δοκίμια και κριτικές– έχουν δημοσιευθεί σε ποικίλα περιοδικά και εφημερίδες (ενδεικτικά αναφέρονται οι εφημερίδες Η Καθημερινή, To Bήμα, Ελευθεροτυπία και οι περιοδικές εκδόσεις Ελληνικός Κόσμος, Επίλογος, Επτανησιακά Φύλλα, Πόρφυρας, Κεφαλληνιακά Χρονικά, Νέα Εστία, Οδός Πανός, Περίπλους, Κ (Περιοδικό Κριτικής Λογοτεχνίας και Τεχνών), Διαβάζω, Ιστορία Εικονογραφημένη, Επίλογος, Index, Ακτή, Πάροδος, Μουσικός Ελληνομνήμων, Ιονικά Ανάλεκτα, Νέα Ευθύνη, Σίσυφος, Φρέαρ, Παράβασις, O Κόντε Σπουργίτης κ.ά.) καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων, επετειακούς, αφιερωματικούς τόμους και συλλογικά έργα. Έχει επιμεληθεί αφιερώματα για τους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Ούγκο Φόσκολο, Νίκο Καββαδία, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Οδυσσέα Ελύτη καθώς και για το ιστορικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ταξιδιωτική λογοτεχνία κ.ά., τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Διαβάζω και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Από το 1975 αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο της Ζακύνθου (στις εφημερίδες Πρόοδος, Ερμής, Ημέρα τση Ζάκυθος), ενώ έχει συνεργαστεί και με την εφημερίδα της Κέρκυρας Ενημέρωση. Από το 2000 έως το 2002 εξέδιδε την ετήσια έκδοση Ζάκυνθος, Λογοτεχνικό Ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο. Έχει ανθολογήσει σύγχρονους ζακυνθινούς ποιητές στο Ελληνομουσείον / Ακτή.

Eίναι μέλος πολλών εταιρειών, επιστημονικών σωματείων, οργανισμών και πολιτιστικών φορέων, όπως της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών», του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο κ.ά. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Διετέλεσε επίσης μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια ΜΜΕ καθώς και μεγάλων εταιρειών. Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα. Για το έργο του έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα έντυπα εκτενής κριτικογραφία. 

Ψήφισμα και Αναγόρευση