Αρχική » Ερευνα » Συνέδρια

Συνέδρια

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε στην εικοσαετία που πέρασε ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Σκοπός, η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση πορισμάτων έρευνας σε σημαντικά ζητήματα της ελληνικής θεατρολογίας. Οι Θεατρικές Σπουδές αποτελούν ένα, σχετικά, νέο επιστημονικό χώρο στην Ελλάδα, επομένως οι άγνωστες πτυχές της θεατρικής πρακτικής και τα κενά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου είναι πολλά και σημαντικά. Φιλοδοξία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών αποτελεί η σταδιακή κάλυψη των κενών αυτών με την παρότρυνση νέων, αλλά και καταξιωμένων ερευνητών να τα προσεγγίσουν με επιστημονική μέθοδο, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Θεατρολογία ένα corpus επιστημονικών εργασιών, διατριβών, μονογραφιών, συγκριτικών μελετών ή ιστορικών ερευνών, τοοποίο κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο για την ανάπτυξη ενός επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, αλλά και για την υποστήριξη του διδακτικού έργου των θεατρολογικών μαθημάτων.

 • 18-20 Μαρτίου 1993 Συμπόσιο με θέμα «Ο Πιραντέλλο και το θέατρο» οργανωμένο από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Πιραντελλικών Σπουδών του Αγκριτζέντο και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • 11 Οκτωβρίου 1993 Διοργάνωση Συμποσίου για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Carlo Goldoni μεθέμα: «Ο Γκολντόνι και η Ελλάδα» από το Εθνικό Θέατρο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο.
 • 25 Νοεμβρίου 1993 Διοργάνωση τιμητικής ημερίδας για τα 70 χρόνια του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
 • 11-12 Φεβρουαρίου 1995 Διήμερο εκδηλώσεων για το «Θέατρο του Παραλόγου», που οργανώθηκε από την τότε αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χαρά Μπακονικόλα–Γεωργοπούλου και φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διήμερο αυτό περιελάμβανε: α) ανακοινώσεις φοιτητών για το έργο συγκεκριμένων ξένων και ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα το Θέατρο του Παραλόγου, β) μεταφράσεις από φοιτητές αποσπασμάτων έργων που ανήκουν στο Θέατρο του Παραλόγου και γ) δραματοποιήσεις σκηνών από έργα του είδους, με τη σκηνοθετική και υποκριτική υποστήριξη των φοιτητών.

       

 • Ιανουάριος 1996 Ημερίδα με τίτλο: «Θεατρική τέχνη και παιδί: Προοπτικές της θεατρικής παιδείας στο σχολείο», που οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων. Οργάνωση–Συντονισμός: Κέντρο Τέχνης Παιδιού.
 • 26-30 Οκτωβρίου 1996 Συμπόσιο με θέμα: «Ο μύθος της Ελένης στην ευρωπαϊκή σκέψη και δημιουργία» που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Centre de Recherches sur la Cité Grecque του Université Libre de Bruxelles, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Αργώ», 1996.
 • 4-6 Απριλίου 1997 Επιστημονική συνάντηση με τίτλο: «Παραστάσεις του αρχαίου δράματος στην Ευρώπη κατά τη νεότερη εποχή» που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα με τη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Ελληνιστών.
 • 14-15 Απριλίου 1997 Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: «Το θέατρο στο σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «Στοά του Βιβλίου», στα πλαίσια της Πρώτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Μαθητικού Θεάτρου (Forum European School Theatre–FEST) που διοργάνωσαν από κοινού η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πρόγραμμα «Μελίνα–Εκπαίδευση και Πολιτισμός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων (12–18 Απριλίου 1997).
 • 8-11 Μαΐου 1997 Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: «Πλούσιοι και φτωχοί στην κοινωνία της Ελληνολατινικής Ανατολής», που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

              

 • 20 Οκτωβρίου 1998 Ημερίδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Bertolt Brecht με θέμα: «Ο Bertolt Brecht και το ελληνικό θέατρο», διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).
 • 24 Νοεμβρίου 1998 Ημερίδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Federico Garcia Lorca με θέμα: «Ο Federico Garcia Lorca και το ελληνικό θέατρο», διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).  

Aφίσα συνεδρίου

 • 17-20 Δεκεμβρίου 1998 Πρώτο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο από το 17ο στον 20ό αιώνα», αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Σιδέρη οργανώθηκε στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).
 • 30 Απριλίου 1999 Ημερίδα «Η ελληνική σκηνογραφία και ενδυματολογία», που οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Έλληνες σκηνογράφοι – ενδυματολόγοι και αρχαίο δράμα», στην Αίθουσα Δοκιμών της Πανεπιστημιακής Λέσχης και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.).
 • 25 Οκτωβρίου 1999 Ημερίδα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Johann Wolfgang von Goethe με θέμα: «Ο Goethe και η Ελλάδα», που οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.).
 • 17 Ιανουαρίου 2000 Ημερίδα για τα 50 χρόνια απο το θάνατο του Maeterlinck με θέμα: «Ο Maurice Maeterlinck και η Ελλάδα», που οργανώθηκε στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος.
 • 26 Μαρτίου 2001 Εκδήλωση με θέμα «Οι θεατρολογικές σπουδές στη χώρα μας στην αυγή του 21ου αιώνα και ο ρόλος του θεατρολόγου στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό»που διοργανώθηκε  από το ΤΘΣ και τον επιστημονικό σύλλογο πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

                                               Πρόσκληση

  Πρόγραμμα

   Φωτογραφίες

Πρόγραμμα Διημερίδας

 • 20 Μαρτίου 2009 Συνάντηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης του δράματος Ludus Passionis με την ομάδα Schola Teatru Wegajty η οποία ασχολείται με την μέθοδο προσέγγισης παλαιών μεσαιωνικών δραμάτων, στο Παληό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.
 • 23-24 Απριλίου 2010 Συνέδριο, στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, με θέμα: «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το το 1953» που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Συνεδριακού).
 • 26-30 Ιανουαρίου 2011 Eπιστημονικό συνέδριο για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής». Αθήνα, Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών.
                       

      

  Πρακτικά συνεδρίου 

Ιστολόγιο συνεδρίου: http://20theatre.wordpress.com/

 • 22 Μαΐου 2013 Hμερίδα με τίτλο «Το θέατρο του Βασίλη Ζιώγα» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και θέμα την προσφορά του συγγραφέα στην ελληνική σκηνή.

Σύνδεσμος Ημερίδας

Πρόγραμμα Ημερίδας

Aφίσα Ημερίδας

Διαβάστε κείμενα για το θέατρο του Ζιώγα, δείτε φωτογραφίες και ακούστε ηχογραφημένες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο

                                                 

Πρακτικά συνεδρίου

ISBN 978-618-82918-4-3

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ. 

 

 
 •  5-8 Νοεμβρίου 2014 Ε´Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο: «Θέατρο και Δημοκρατία» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974). Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβαν μέρος πάνω από 150 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ λειτούργησε ένα φόρουμ νέων ερευνητών.

  Το συνέδριο στηρίχθηκε οργανωτικά από μια δυναμική ομάδα εθελοντών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, που πρόσφερε με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες της σε συνέδρους και επισκέπτες.

  Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ, που είναι ιδρυτικό στέλεχος του Τμήματος, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, Διευθυντής του Επιστημονικού Δελτίου Παράβασις.
                  

Σύνδεσμος κεντρική ομιλίας: Βάλτερ Πούχνερ «Δημοκρατία, Διάλογος, Θέατρο»

Για το πρόγραμμα και το σχετικό υλικό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα συνεδρίου: https://theatredemocracy.wordpress.com/ 

 • 1 Mαρτίου 2017 Επιστημονική Ημερίδα  «Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ και εμείς»

 • 23 Mαρτίου 2017 Εσπερίδα με ομιλίες, παράσταση και συζήτηση στη φιλοσοφική σχολή «Θουκυδίδης δραματικός: Το θέατρο του πολέμου»

  Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου και η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθηγήτρια Άννα Ταμπάκη. Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε η Καίτη Διαμαντάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. Ε.Κ.Π.Α., που είχε τον συντονισμό της συνδιοργάνωσης. Στο Α΄μέρος («Ο Θουκυδίδης και το Θεατρικό Γονίδιο») συμμετείχαν με ομιλίες τους οι Mάνος Στεφανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Θ.Σ.), με θέμα: «Δημηγορίες: Ιστορικές ψυχογραφίες ή ατόφιοι θεατρικοί μονόλογοι;», Mark Fisher (political philosophist, University of California at Berkeley), με θέμα: «Thucydides and the Politics of Necessity», Γιάννης Λιγνάδης (φιλόλογος – μεταφραστής) με θέμα: «Δραματοποιώντας τον Ιστορικό Λόγο», Γιάννης Παναγόπουλος (ηθοποιός – σκηνοθέτης), με θέμα: «Θουκυδίδης: Από την Αφήγηση στην Σκηνική Πράξη» και Θανάσης Χαλκιάς (ηθοποιός, σκηνοθέτης, φοιτητής Τ.Θ.Σ.), με θέμα: «Αποκωδικοποιώντας την παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, τον Αύγουστο 2016». Ακολούθησε η παράσταση «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», με συντελεστές: Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος Ιστορικοί Σύμβουλοι: Prof. Adele C. Scafuro, Prof. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή - Σκηνική Διδασκαλία-Κίνηση: Ελένη Καμηλάρη  - Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Ρέα Σκούρτα  - Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ  - Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου  - Video Installation: Λουκάς Ζιάρας - Χρήστος Καλαϊτζόγλου  - Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας  - Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης  - Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης

   

                                                                         

 

Πρόγραμμα συνεδρίου

Φωτογραφίες

 • 27-29 Απριλίου 2017 Επετειακό συνέδριο για τα 20 χρόνια του ΠΜΣ του ΤΘΣ με θέμα «Πηγές της έρευνας στη σύγχρονη ελληνική θεατρολογία»

 

                                                                          

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα συνεδρίου

 • 29-30 Μαϊου 2017 Επιστημονική διημερίδα για το Λευτέρη Βογιατζή που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Λευτέρης Βογιατζής». 

 

                                                                             

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα συνεδρίου

Βιντεοσκόπηση διημερίδας


 • 20 Oκτωβρίου 2017 Διεθνής ημερίδα: Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ και το σύγχρονο θέατρο 

 

                                                                                

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα συνεδρίου 

Βιντεοσκόπηση διημερίδας

 

 • 11-13 Οκτωβρίου 2018 Επιστημονικό συνέδριο: Οι τέχνες στο ελληνικό σχολείο - παρόν και μέλλον
                                                                                  

Πρόγραμμα συνεδρίου 

Ιστοσελίδα συνεδρίου