Αρχική » Ερευνα » Συνέδρια

Συνέδρια

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε στην εικοσαετία που πέρασε ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς. Σκοπός, η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση πορισμάτων έρευνας σε σημαντικά ζητήματα της ελληνικής θεατρολογίας. Οι Θεατρικές Σπουδές αποτελούν ένα, σχετικά, νέο επιστημονικό χώρο στην Ελλάδα, επομένως οι άγνωστες πτυχές της θεατρικής πρακτικής και τα κενά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου είναι πολλά και σημαντικά. Φιλοδοξία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών αποτελεί η σταδιακή κάλυψη των κενών αυτών με την παρότρυνση νέων, αλλά και καταξιωμένων ερευνητών να τα προσεγγίσουν με επιστημονική μέθοδο, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Θεατρολογία ένα corpus επιστημονικών εργασιών, διατριβών, μονογραφιών, συγκριτικών μελετών ή ιστορικών ερευνών, τοοποίο κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο για την ανάπτυξη ενός επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, αλλά και για την υποστήριξη του διδακτικού έργου των θεατρολογικών μαθημάτων.

18-20 Μαρτίου 1993 Συμπόσιο με θέμα «Ο Πιραντέλλο και το θέατρο» οργανωμένο από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Πιραντελλικών Σπουδών του Αγκριτζέντο και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

11 Οκτωβρίου 1993 Διοργάνωση Συμποσίου για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Carlo Goldoni μεθέμα: «Ο Γκολντόνι και η Ελλάδα» από το Εθνικό Θέατρο, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο.

25 Νοεμβρίου 1993 Διοργάνωση τιμητικής ημερίδας για τα 70 χρόνια του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

11-12 Φεβρουαρίου 1995 Διήμερο εκδηλώσεων για το «Θέατρο του Παραλόγου», που οργανώθηκε από την τότε αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χαρά Μπακονικό-λα–Γεωργοπούλου και φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διήμερο αυτό περιελάμβανε: α) ανακοινώσεις φοιτητών για το έργο συγκεκριμένων ξένων και ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι εκπροσωπούν άμεσα ή έμμεσα το Θέατρο του Παραλόγου, β) μεταφράσεις από φοιτητές αποσπασμάτων έργων που ανήκουν στο Θέατρο του Παραλόγου και γ) δραματοποιήσεις σκηνών από έργα του είδους, με τη σκηνοθετική και υποκριτική υποστήριξη των φοιτητών.

Ιανουάριος 1996 Ημερίδα με τίτλο: «Θεατρική τέχνη και παιδί: Προοπτικές της θεατρικής παιδείας στο σχολείο», που οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων. Οργάνωση–Συντονισμός: Κέντρο Τέχνης Παιδιού.

26-30 Οκτωβρίου 1996 Συμπόσιο με θέμα: «Ο μύθος της Ελένης στην ευρωπαϊκή σκέψη και δημιουργία» που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το Centre de Recherches sur la Cité Grecque του Université Libre de Bruxelles, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Αργώ», 1996.

4-6 Απριλίου 1997 Επιστημονική συνάντηση με τίτλο: «Παραστάσεις του αρχαίου δράματος στην Ευρώπη κατά τη νεότερη εποχή» που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα με τη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Ελληνιστών.

14-15 Απριλίου 1997 Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: «Το θέατρο στο σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «Στοά του Βιβλίου», στα πλαίσια της Πρώτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Μαθητικού Θεάτρου (Forum European School Theatre–FEST) που διοργάνωσαν από κοινού η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πρόγραμμα «Μελίνα–Εκπαίδευση και Πολιτισμός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων (12–18 Απριλίου 1997).

8-11 Μαΐου 1997 Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο: «Πλούσιοι και φτωχοί στην κοινωνία της Ελληνολατινικής Ανατολής», που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

20 Οκτωβρίου 1998 Ημερίδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Bertolt Brecht με θέμα: «Ο Bertolt Brecht και το ελληνικό θέατρο», διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).

24 Νοεμβρίου 1998 Ημερίδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Federico Garcia Lorca με θέμα: «Ο Federico Garcia Lorca και το ελληνικό θέατρο», διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).

17-20 Δεκεμβρίου 1998 Πρώτο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο από το 17ο στον 20ό αιώνα», αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Σιδέρη οργανώθηκε στο Παλαιό Αμφιθέατρο της Ιατρικής (κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).

30 Απριλίου 1999 Ημερίδα «Η ελληνική σκηνογραφία και ενδυματολογία», που οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Έλληνες σκηνογράφοι – ενδυματολόγοι και αρχαίο δράμα», στην Αίθουσα Δοκιμών της Πανεπιστημιακής Λέσχης και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.).

25 Οκτωβρίου 1999 Ημερίδα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Johann Wolfgang von Goethe με θέμα: «Ο Goethe και η Ελλάδα», που οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.).

17 Ιανουαρίου 2000 Ημερίδα για τα 50 χρόνια απο το θάνατο του Maeterlinck με θέμα: «Ο Maurice Maeterlinck και η Ελλάδα», που οργανώθηκε στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος.

14 Μαΐου 2001 Ημερίδα με θέμα «Ο Πέλος Κατσέλης και το θέατρο», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

3 Δεκεμβρίου 2001 Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή του Τάκη Μουζενίδη στο νεοελληνικό θέατρο», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

17 Δεκεμβρίου 2001 Ημερίδα για την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού «Ο Σικελιανός και το θέατρο», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

18 Φεβρουαρίου 2002 Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή του Σωκράτη Καραντινού στο νεοελληνικό θέατρο», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

18-21 Απριλίου 2002 Δεύτερο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θέμα: «Σχέσεις του νεοελληνικού θεάτρου με το ευρωπαϊκό. Διαδικασίες πρόσληψης στην ιστορία της ελληνικής δραματουργίας από την Αναγέννηση ώς σήμερα», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος». Το συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη του Φώτου Πολίτη (1890-1934), πρώτου σκηνοθέτη του Εθνικού Θεάτρου, θεατρικού κριτικού, συγγραφέα και μεταφραστή.

31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2003 Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Πολιτισμικές μεταφορές /οσμώσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις στους κανόνες και στις λογοτεχνικές και δραματουργικές παραδόσεις της Nοτιο-Aνατολικής Eυρώπης (18ος-20ός αι.)» / Cultural transfer and osmosis, divergence and convergence in literary canons and in literary and theatrical traditions in Southeast Europe (18th-20th centuries) / Transferts culturels / osmoses, divergences et convergences dans les traditions et les canons littéraires et dramatiques du Sud-Est européen (XVIIIe - XXe siècles)», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και την «Eρευνητική Eπιτροπή για την Aνατολική και Nοτιο-ανατολική Eυρώπη» (Research Committee on Eastern and South-Eastern Europe) της «Διεθνούς Eταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας» (AILC/ICLA).

18-19 Φεβρουαρίου 2004 Διημερίδα με θέμα: «Χορός και Θέατρο» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

11 Μαρτίου 2004 Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο του Μπέκετ», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2005 Α΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Θέατρο και Θεατρικές Σπουδές στο κατώφλι του 21ου αιώνα / Theatre and Theatre studies in the 21th century/Théâtre et Etudes Théâtrales au seuil du XXIème siècle», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

10 Οκτωβρίου 2007 Ημερίδα με θέμα: «Δημήτριος Βερναρδάκης: Η ζωή και το έργο του» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

30-31 Μαΐου 2008 Συμπόσιο με θέμα «Από τη Σημείωση της Γραφής στην Εικόνα της Σκηνής», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου στη Στοά του Βιβλίου.

6-7 Οκτωβρίου 2008 Διημερίδα με θέμα: «Ο ηθοποιός και η τέχνη της υποκριτικής: Θεωρία και Πράξη, Ιστορία και Παρόν», στη μνήμη της Αγνής Μουζενίδου, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».

20 Μαρτίου 2009 Συνάντηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης του δράματος Ludus Passionis με την ομάδα Schola Teatru Wegajty η οποία ασχολείται με την μέθοδο προσέγγισης παλαιών μεσαιωνικών δραμάτων, στο Παληό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα.

23-24 Απριλίου 2010 Συνέδριο, στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, με θέμα: «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το το 1953» που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Συνεδριακού).

26-30 Ιανουαρίου 2011 Eπιστημονικό συνέδριο για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής». Αθήνα, Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιστολόγιο συνεδρίου: http://20theatre.wordpress.com/

22 Μαΐου 2013 Hμερίδα με τίτλο «Το θέατρο του Βασίλη Ζιώγα» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και θέμα την προσφορά του συγγραφέα στην ελληνική σκηνή.

Σύνδεσμος Ημερίδας

Πρόγραμμα Ημερίδας

Aφίσα Ημερίδας

Διαβάστε κείμενα για το θέατρο του Ζιώγα, δείτε φωτογραφίες και ακούστε ηχογραφημένες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο

 

8-10 Mαΐου 2014 Σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας: το θέατρο από το 1960 μέχρι σήμερα

 

 

Πλάτων Μαυρομούστακος, Σοφία Φελοπούλου (επιμέλεια), Πρακτικά συνεδρίου Σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας: Το θέατρο από το 1960 μέχρι σήμερα. 8-10.5.2014. Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Έκδοση Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Αθήνα 2017.

ISBN 978-618-82918-4-3

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

5-8 Νοεμβρίου 2014 Ε´Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο: «Θέατρο και Δημοκρατία» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974)

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβαν μέρος πάνω από 150 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ λειτούργησε ένα φόρουμ νέων ερευνητών.

Το συνέδριο στηρίχθηκε οργανωτικά από μια δυναμική ομάδα εθελοντών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, που πρόσφερε με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες της σε συνέδρους και επισκέπτες.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ, που είναι ιδρυτικό στέλεχος του Τμήματος, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, Διευθυντής του Επιστημονικού Δελτίου Παράβασις.

Σύνδεσμος κεντρική ομιλίας: Βάλτερ Πούχνερ «Δημοκρατία, Διάλογος, Θέατρο»

Για το πρόγραμμα και το σχετικό υλικό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα συνεδρίου:https://theatredemocracy.wordpress.com/

ΘΑΛΗΣ - «Χρυσαλλίς», «Πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις και διαμόρφωση του 'εθνικού χαρακτήρα στον 19ο αιώνα» Επιστημονικό Συμπόσιο Μετάφραση και περιοδικός τύπος στον 19ο αιώνα. Πρακτικά. Επιμέλεια: Άννα Ταμπάκη - Αλεξία Αλτουβά, Αθήνα 2016, 224 σελ.  
     
ΘΑΛΗΣ - «Χρυσαλλίς», «Πολιτισμικές διαμεσολαβήσεις και διαμόρφωση του 'εθνικού χαρακτήρα στον 19ο αιώνα» Συνάντηση Νέων Ερευνητών. Ο ελληνικός περιοδικός τύπος του 19ου αιώνα. Ερευνητικά ζητήματα - Πορίσματα της έρευνας. Πρακτικά. Επιμέλεια: Άννα Ταμπάκη - Μαρία Σεχοπούλου, Αθήνα 2015, 196 σελ.

 

 
     

Πρακτικά συνεδρίου

Αναρτήθηκε η ηλεκτρονική έκδοση των Πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 26-30 Ιανουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκδοση είναι διαθέσιμη δωρεάν για ανάγνωση ή για αποθήκευση στον υπολογιστή. Για πρόσβαση στην έκδοση κάντε κλικ επάνω στο εξώφυλλο. Το βιβλίο αυτό ανήκει σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ηλεκτρονικών εκδόσεων και είναι ένα μέρος της επιστημονικής δραστηριότητας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.