Αρχική » Ερευνα » Εργαστήριο αρχαίου δράματος

Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας


Εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων για τη μελέτη των παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας στο Δήμο Ασκληπιείου Επιδαύρου


Πληροφορίες για τα φετεινά μαθήματα ancient-drama.net

Από τo 2002 λειτουργεί στο Λιγουριό με τη συνεργασία του Δήμου Ασκληπιείου ο κύκλος εντατικών μαθημάτων με αντικείμενο τη μελέτη παραστάσεων του αρχαίου δράματος που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη την Ευρώπη και διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Ο κύκλος των μαθημάτων με τίτλο Intensive Course on the Study and Performance of Ancient Greek Drama έχει ως στόχο να έρθουν σε επαφή ακαδημαϊκοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές κλασικών και θεατρικών σπουδών και δημιουργοί με διαφορετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος. Το πρόγραμμα μαθήματων έχει επιλεγεί από το European Leage of the Instituts of the Arts (E.L.I.A.) ως πρότυπο μελέτης ("case study") και ως υπόδειγμα καλής λειτουργίας ("example of good practice") για αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο θεματικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την Παράδοση και Νεωτερικότητα ("Tradition and Innovation ")

Στα σεμινάρια συμμετέχουν φοιτητές από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται συζητήσεις γύρω από τη σκηνοθετική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, το ρόλο και τη λειτουργία της μουσικής στην παράσταση, τη συμβολή του Χορού στην κωμωδία, την πολιτική διάσταση και επικαιρότητα της κωμωδίας του Αριστοφάνη, κ.ά.
Διακεκριμένοι καθηγητές από τμήματα κλασικής φιλολογίας και θεατρολογίας της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετέχουν στα μαθήματα. Έως σήμερα συμμετείχαν οι εξής ενδεικτικά: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Ο καθηγητής Oliver Taplin, Magdalen College, University of Oxford, Μεγάλη Βρεττανία. Ο Herman Altena, Universiteit Utrecht, Ολλανδία. Ο καθηγητής Freddy Decreus, Universiteit Gent, Βέλγιο. O καθηγητής Bernd Seidensticker, Freie Universitat Berlin, Γερμανία. Η καθηγήτρια Evelyn Ertel, Universite de la Sorbonne Nouvelle, Paris III, Γαλλία. Η Δρ. Mary Hart, J. Paul Getty Museum, Los Angeles, ΗΠΑ. Ο καθηγητής Henri Schoenmakers, Universiteit Erlangen, Γερμανία. Η καθηγήτρια Erika Fischer- Lichte. H καθηγήτρια Maria de Fatima Silva, Coimbra, Πορτογαλία. Η καθηγήτρια Lorna Hardwick, Open University, Αγγλία. Η καθηγήτρια Eva Stehlikova,Mazaryk University of Prague, Τσεχία. Ο καθηγητής Απόστολος Βέττας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Παπάζογλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. O επίκουρος καθηγητής Μηνάς Αλεξιάδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. O λέκτορας Γρηγόρης Ιωαννίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την αναλυτική παρουσίαση του Δικτύου και των δραστηριοτήτων του πραγματοποιεί ο καθηγητής Πλάτων Μαυρομούστακος, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα σεμινάρια φιλοξενούν παράλληλα και ανθρώπους του θεάτρου, οι οποίοι μεταφέρουν στους συμμετέχοντες τη δική τους οπτική σχετικά με το ανέβασμα του αρχαίου δράματος. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στα σεμινάρια έως σήμερα σναφέρονται ενδεικτικά: οι σκηνοθέτες Θόδωρος Τερζόπουλος, Βίκτωρας Αρδίττης, Νικαίτη Κοντούρη και Στάθης Λιβαθινός, οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή, Αλέξης Μυλωνάς και Ακύλλας Καραζήσης, η σκηνογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου, και οι συνθέτες Θόδωρος Αντωνίου, Χρήστος Λεοντής και Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι φοιτητές έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, να επισκεφτούν το Ναύπλιο και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, Πλάτωνα Μαυρομούστακου και του καθηγητή Όλιβερ Τάπλιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρωταρχικός στόχος του Δικτύου είναι να κινήσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας για μία επαναπροσέγγιση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και να ανανεώσει τους τρόπους διδασκαλίας του εισάγοντας μια σειρά νεών μεθόδων, με τη μελέτη της αναβίωσής του στις σύγχρονες σκηνές.
Το Δίκτυο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάζεται με πανεπιστήμια είκοσι ευρωπαϊκών χωρών ενώ έχει αναπτύξει επαφές και με ανάλογα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Αμερικής. Τα μέλη του Δικτύου έχουν μία συνεχή επικοινωνία και καθορίζουν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του σε ετήσιες συναντήσεις. Βασικός κορμός της δραστηριότητας του είναι η συγκρότηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με πλήρη καταγραφή και τεκμηρίωση των παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος σε όλη την Ευρώπη. Χάρη στον σχεδιασμό της κάθε μέλος έχει την δυνατότητα να την εμπλουτίζει με καινούρια στοιχεία με τελικό αποτέλεσμα την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία ενός γόνιμου πεδίου συνεργασίας και επιστημονικού διαλόγου. Το Δίκτυo έχει διοργανώσει επιστημονικά συνέδρια και εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο Parodοs.
Στόχος και επιθυμία τόσο του Δικτύου όσο και του Δήμου Ασκληπιείου είναι να καθιερωθούν τα εντατικά αυτά μαθήματα στο Λιγουριό ως ένας μόνιμος θεσμός που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο συμβάλλοντας στην εδραίωση της συνεργασίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών με το Δήμο Ασκληπιείου.

ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μέλη ΔΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Πλάτων Μαυρομούστακος, καθηγητής

Άννα Καρακατσούλη, επίκουρη καθηγήτρια

Γρηγόρης Ιωαννίδης, λέκτωρ

Διδάκτορες

Μαρίνα Γερουλάνου, διδάκτωρ Αρχαιολογίας

Ελευθερία Ιωαννίδου, διδάκτωρ Θεατρολογίας

Άννα Πούπου, διδάκτωρ Κινηματογράφου και διδάσκουσα 407

Υποψήφιοι διδάκτορες Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Μαίρη Ηλιάδη

Μαρία Σεχοπούλου-Ρουμπάκη

Ναταλία Κατηφόρη (υποψήφια Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου)

Μαρία Χαμάλη

Πέτρος Βραχιώτης

Σοφία Αλεξιάδου

Μεταπτυχιακοί φοιτητές

Λεωνίδας Παπαδόπουλος