Αρχική » Διδακτικό δυναμικό » Επίτιμοι διδάκτορες » Oliver Taplin

Αναγόρευση Oliver Taplin

 

 

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: Τελετή αναγόρευσης του Oliver Taplin

 

 


«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Συγκίνηση στην αναγόρευση του Oliver Taplin σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος

Με αφετηρία το ταξίδι του στην Ελλάδα, αρχές δεκαετίας του 1960, ο Όλιβερ Τάπλιν, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Magdalen College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο στην ομιλία του (στα ελληνικά), κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ελληνικό τοπίο, η Επίδαυρος και οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρακολούθησε τότε με πρωταγωνιστές όπως ο Μινωτής και η Παξινού, καθόρισαν τη σχέση του με το αρχαίο θέατρο στην επιστημονική του πορεία γεφυρώνοντας με πρωτότυπο τρόπο κλασική φιλολογία και θεατρικές σπουδές. Αυτό ήταν και το στοιχείο που αναδείχθηκε στις ομιλίες του καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ και του Πρόεδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πλάτωνα Μαυρομούστακου: στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται ο επιστήμονας που συνδυάζει στην προσέγγισή του το παραστασιακό βίωμα και τη σύγχρονη θεατρική ζωή με την έρευνα των αρχαίων πηγών και των κειμένων. «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» τόνισε στην ομιλία του και ακόμη, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση «η Ελλάδα έχει πολλούς φίλους». Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ.

Ο Όλιβερ Τάπλιν έχει ιδρύσει το Archive of Performances of Greek and Roman Drama στην Οξφόρδη ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης των Παραστάσεων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που λειτουργεί από το 1997 στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ανώτατος τιμητικός τίτλος του επίτιμου διδάκτορα απονέμεται από το Τμήμα σε δημιουργούς και δασκάλους με υψηλό κύρος και εξαιρετικό καλλιτεχνικό έργο σε όλους τους τομείς της σκηνικής έκφρασης και της μελέτης του θεατρικού φαινομένου. Ο Τάπλιν είναι ο δωδέκατος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στα 22 χρόνια λειτουργίας του. Οι άλλοι επιτίμοι διδάκτορες είναι: Marvin Carlson, Κώατας Γεωργουσόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ζυλ Ντασσέν, Κώστας Πασχάλης, Μάριος Πλωρίτης, Αλέξης Σολομός, Peter Stein, Διονύσης Φωτόπουλος, Ελένη Χατζηαργύρη.

«Από τη σελίδα στη σκηνή: Μια ανταλλαγή ανάμεσα στην Κλασική Φιλολογία και τη Θεατρολογία»

Την Τρίτη 12 Μαρτίου οι καθηγητές Όλιβερ Τάπλιν και Πλάτων Μαυρομούστακος, Προέδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» προσέγγισαν το θεατρικό φαινόμενο και τον εμπλουτισμό των μεθόδων της ανάλυσης των κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας με αφορμή τις παραστάσεις του Αρχαίου Δράματος την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος των συνομιλητών με το κοινό.

Η συζήτηση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.

Για να δείτε τη συζήτηση πατήστε εδώ: 

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=745