Αρχική » Διδακτικό δυναμικό » Διδάσκοντες επιστημ. συνεργάτες » Νίκη Μιχαλά

Νίκη-Ελευθερία Χαλκιαδάκη Μιχαλά
Φιλόλογος

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1943. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1965) και είναι κάτοχος D.E.A. του Πανεπιστημίου της Dijon με θέμα. Στο ίδιο πανεπιστήμιο υποστήριξε την διατριβή της με θέμα «Le baroquisme dans le theatre de Samuel Beckett». Εργάστηκε ως συντονίστρια για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επί σειρά ετών. Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών διδάσκει σύγχρονο θέατρο από το ακαδημαϊκό έτος 1998 ως επιστημονική συνεργάτης.
Εχει επίσης προσφέρει μαθήματα σε θεατρικά εργαστήρια: στο «Festival Francophone» στη La Roche-sur-Yon, Γαλλίας (10-14 Μαΐου 1995), στο Arad Ρουμανίας (1-5 Απρ. 1996), στο CEMEA στην Avignon (20-30 Ιουλ. 1997), καθώς και μαθήματα αυτοσχεδιασμού σε σεμινάρια που διοργανώθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο (Ιούλ. 1998 και Δεκ. 1998-Φεβρ. 1999).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ

L'avare του Moliere.
Les chaises, La leconτου Ionesco.
Les acteurs de bonne foi του Marivaux το οποίο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Θεάτρου τον Μάρτιο του 1997 στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Cinq ans de realisme poetique: το Γαλλικό Σινεμά από το 1935-1940.
De Baudelaire a Ponge: La modernite poetique.
ΣάμουελΜπέκεττ: Θέατρο, ραδιόφωνο, τηλεόραση.
ΑλφρέδοςΖαρρύκαιΓκιγιώμΑπολλιναίρ: πρόδρομοιτουσύγχρονουθεάτρου.
Jean Cocteau
και Jean Giraudoux.
Πειραματικό αμερικάνικο θέατρο του '60.

ΛΟΙΠΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει δώσει διαλέξεις στα πλαίσια σεμιναρίου μετεκπαί­δευσης καθηγητών στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέματα: α) «Το παιχνίδι στη τάξη των Γαλλικών: Θεατρικό παιχνίδι» (20 Οκτ. 1997) και β) «Δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου σε ξένη γλώσσα» (7 Μάρτ. 1998). Είναι
μέλοςτης ANRAT: Association Nationale de Recherche et d' Action Theatrale καιεκπρόσωποςτηςΕλλάδαςστο Reseau de Theatre Francophone.