Αρχική » Βιβλιοθήκη » Συλλογές

Το υλικό της Βιβλιοθήκης

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης διαθέτουν υλικό που καλύπτει τις εξής θεματικές ενότητες: Θέατρο (Ελληνικό και Παγκόσμιο), Θεατρολογία (Ελληνική και Παγκόσμια), Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Σκηνοθεσία, Υποκριτική, Θέατρο Σκιών, Παιδικό και Σχολικό Θέατρο, Χορός, Κινηματογράφος, Μουσική, Καλές Τέχνες, Εθνολογία και Λαογραφία.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει πληρότητα, όσον αφορά τις ελληνικές εκδόσεις θεατρολογικού ενδιαφέροντος των τελευταίων ετών, καθώς και αξιόλογη συλλογή ξένων μελετημάτων. Όσον αφορά στις παλαιές εκδόσεις γίνεται προσπάθεια κάλυψης των υπαρχόντων κενών με αγορές από παλαιοβιβλιοπωλεία και φωτοαντιγράφηση θεατρικών έργων παρελθόντων ετών από άλλες βιβλιοθήκες.

Αναλυτικά οι συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν:

α) Βιβλιακό υλικό
Επιστημονικές μελέτες, πληροφοριακό υλικό, συγγράμματα καθηγητών, διδακτορικές διατριβές, θεατρικά έργα, ανάτυπα και φυλλάδια, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 13.000 τίτλους.

β) Μεταπτυχιακές Εργασίες
Ξεχωριστή συλλογή συγκροτούν οι μεταπτυχιακές εργασίες (διπλωματικές εργασίες και εργασίες ελεύθερης επιλογής) των μεταπτυχιακών φοιτητών, παρελθόντων και τωρινών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Θ.Σ. οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Βιβλιοθήκη, έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί. Οι εργασίες αυτές που ανέρχονται σήμερα στις 250 διατίθενται στους ενδιαφερόμενους μετά από αίτηση.

γ) Περιοδικά

Το Τμήμα των περιοδικών περιλαμβάνει 107 τίτλους ελληνικών περιοδικών και 39 τίτλους ξενόγλωσσων περιοδικών που αφορούν τρέχουσες συνδρομές εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται και σε ηλεκτρονική μορφή. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών έχει συνταχθεί έντυπος κατάλογος όλων των διαθέσιμων τίτλων.

δ) Θεατρικά προγράμματα

Τα τελευταία χρόνια άρχισε η οργάνωση του ειδικού αυτού τμήματος που έχει συγκροτηθεί από τις δωρεές προγραμμάτων εκ μέρους των μελών ΔΕΠ και διδασκόντων του Τμήματος, καθώς επίσης από προσφορές θεάτρων (Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αμφι-θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.λ.π.) και ιδιωτών. Το Τμήμα αυτό έχει επίσης εμπλουτιστεί με τακτές δωρεές προγραμμάτων από τον διδάσκοντα κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον δημοσιογράφο και θεατρικό κριτικό Γιώργο Σαρηγιάννη και την θεατρολόγο, δημοσιογράφο και θεατρική κριτικό Ματίνα Καλτάκη.

Ψηφιοποίηση συλλογής
Η ψηφιοποίηση της Συλλογής των Θεατρικών Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών έχει ενταχθεί από το 2000 στο συνολικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης των συλλογών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έργο που συντονίζει το Τμήμα Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος του έργου καθηγητής κ. Μ. Δ. Δερμιτζάκης) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».


Στο πρόγραμμα αυτό, η υλοποίηση του οποίου άρχισε από τον Ιανουάριο του 2006 έχουν μέχρι τώρα εργαστεί οι θεατρολόγοι Πέτρος Βραχιώτης (1-1-2006 έως 31-8-2006), Αργύρης Παλούκας (1-4-2007 έως 31-8-2007) και Παναγιώτα Πραμαντιώτη (1-1-2006 έως 21-12-2008). Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί και καταχωριστεί υπό μορφή βάσης δεδομένων περί τα 700 θεατρικά προγράμματα τα οποία περιλαμβάνονται στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Πέργαμος» του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική σελίδα pergamos.lib.uoa.gr

ε) Αποκόμματα εφημερίδων
Από το 2002 η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλούσια συλλογή αποκομμάτων τύπου για θέματα θεατρικού και θεατρολογικού ενδιαφέροντος που καλύπτει την περίοδο 1974– 2000, η οποία αποκτήθηκε με την αγορά μέρους του αρχείου του Νίκου Κικίλια. Το υλικό αυτό του οποίου η ταξινόμηση άρχισε το 2003 υπό την εποπτεία της κ. Χ. Σταματοπούλου – Βασιλάκου, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τη συνδρομή προπτυχιακών φοιτητών.

στ) Οπτικοακουστικό υλικό

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 554 βιντεοκασέτες και DVD που περιέχουν κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις όπερας, ντοκιμαντέρ κ.λ.π.

ζ) Φωτογραφικό υλικό
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει φωτογραφίες από παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας που έχουν δωρηθεί από τον δημοσιογράφο και θεατρικό κριτικό κ. Γιώργο Σαρηγιάννη. Το υλικό αυτό είναι ακόμη αταξινόμητο.


η) Ειδικές Συλλογές
Α΄ Αγορές
1. Αρχείο και Βιβλιοθήκη Αικατερίνης Κακούρη (1993 – 1994)
Το 1993 το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών προέβη στην αγορά του αρχείου και της βιβλιοθήκης της ανθρωπολόγου, εθνολόγου Αικατερίνης Κακούρη. Το αρχείο της αποτελούμενο από πλούσιο αρχειακό υλικό (έγγραφα, σημειώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφικό υλικό, αποκόμματα τύπου κ.λ.π.) έχει καταγραφεί και ταξινομηθεί από τη βιβλιοθηκονόμο Ευαγγελία Χριστινάκη. Η συλλογή των βιβλίων της αποτελείται από 1.500 τόμους που καλύπτουν θέματα σχετικά με το θέατρο, την κοινωνική ανθρωπολογία, την εθνολογία και την λαογραφία. Από το ανωτέρω σύνολο οι 500 τόμοι που αφορούν στη θεατρολογία έχουν ενταχθεί στην κεντρική συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τ.Θ.Σ.

2. Συλλογή αποκομμάτων τύπου Νίκου Κικίλια (2002)
Το 2002 η Βιβλιοθήκη του Τ.Θ.Σ. προέβη στην αγορά μέρους του αρχείου του Νίκου Κικίλια. Το αρχείο αυτό περιελάμβανε πλούσια συλλογή αποκομμάτων τύπου θεατρικού και θεατρολογικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν την περίοδο 1974 – 2001. Με τη βοήθεια προπτυχιακών φοιτητών στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη μεθοδολογία της θεατρολογικής έρευνας», το υλικό αυτό έχει ήδη ταξιθετηθεί σε ντοσιέ και έχει ταξινομηθεί κατά χρονολογική σειρά.


Β΄ Δωρεές
1. Δωρεά Βιβλιοθήκης Πέλου και Αλέκας Κατσέλη (2001)

Οι αδελφές Λούκα Κατσέλη – Αρσένη και Νόρα Κατσέλη δώρισαν την άνοιξη του 2001 τη Βιβλιοθήκη των γονιών τους, του σκηνοθέτη Πέλου Κατσέλη και της πρωταγωνίστριας Αλέκας Κατσέλη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Η συλλογή αυτή αποτελείται από 3.682 τόμους βιβλίων εκ των οποίων 1.797 ελληνικοί και 1.885 ξενόγλωσσοι ειδικού θεατρικού, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την απαίτηση των δωρητριών, η Βιβλιοθήκη αυτή θα παραμείνει ενιαία και δεν θα ενταχθεί στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τ.Θ.Σ.

2. Δωρεά Συλλογής Πλάτωνα Μουσαίου (2003)
Ο κ. Βασίλης Μουσαίος δώρισε το 2003 συλλογή βιβλίων του πατέρα του, του λόγιου και θεατράνθρωπου Πλάτωνα Μουσαίου (1912 – 1986) αποτελούμενη από 453 βιβλία, 1.133 τεύχη περιοδικών, στην πλειονότητά τους ξενόγλωσσων και 63 θεατρικά προγράμματα. Επίσης ντοσιέ με περιλήψεις θεατρικών έργων που συνέταξε στο διάστημα που εργάστηκε ως εισηγητής δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο. Όλο το ανωτέρω υλικό έχει ενταχθεί ήδη στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τ.Θ.Σ.

3. Δωρεά Λίτσας Λεμπέση (2004)
Η κ. Λίτσα Λεμπέση, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO δώρισε τον Μάρτιο του 2004, 179 θεατρικά προγράμματα και δέκα (10) ντοσιέ με αποκόμματα τύπου με κριτικές, παρουσιάσεις, μελέτες, πορτρέτα ανθρώπων του θεάτρου και λοιπά δημοσιεύματα που καλύπτουν την περίοδο 1955 – 2000, παραχωρώντας έτσι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ένα μέρος του προσωπικού της αρχείου. Όλο το ανωτέρω υλικό έχει ενταχθεί στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τ.Θ.Σ.

4. Δωρεά Σωτηρίας Ματζίρη (2007)
Η κ. Σωτηρία Ματζίρη, δημοσιογράφος, θεατρική κριτικός και μεταφράστρια, δώρισε το 2007 από την προσωπική της συλλογή 276 βιβλία θεατρικού περιεχομένου, 20 τεύχη περιοδικών και πέντε (5) θεατρικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο υλικό της Βιβλιοθήκης του Τ.Θ.Σ.

5. Δωρεά Βιβλιοθήκης Τάκη και Αγνής Μουζενίδου (2010)
Η ηθοποιός κ. Μόσχα Μουζενίδου δώρισε το Φεβρουάριο του 2010 τη Βιβλιοθήκη του συζύγου της, σκηνοθέτη Τάκη Μουζενίδη και της κόρης της Αγνής Μουζενίδου, ηθοποιού – θεατρολόγου, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη του
Τμήματος. Η Βιβλιοθήκη αυτή αριθμεί 4.000 τόμους ελληνικών και ξένων τίτλων θεατρικών έργων, μελετημάτων, περιοδικών, λευκωμάτων, καθώς και βιβλίων ευρύτερου ενδιαφέροντος, τα οποία δεν έχουν ακόμα καταγραφεί. Σύμφωνα με την απαίτηση της δωρήτριας η Βιβλιοθήκη αυτή θα παραμείνει ενιαία και δεν θα ενταχθεί στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Τμήματος.

6. Η κυρία Αλεξάνδρα Τζαμικόσογλου, ηθοποιός, θεατρολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΘΣ δώρισε το καλοκαίρι του 2010 εκατόν τριάντα πέντε (135) βιβλία της Βιβλιοθήκης του ζεύγους των ηθοποιών Ιορδάνη Μαρίνου και Κυβέλης Μυράτ, τα οποία μετά το θάνατό τους περιήλθαν στην κατοχή της.

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει θεατρικά έργα, θεατρικά προγράμματα και θεωρητικά μελετήματα τα οποία έχουν καταγραφεί, όμως δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο υλικό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

7. Η κυρία Ασημίνα Βόκοβιτς δώρισε το Φεβρουάριο του 2011 επτά (7) βιβλία του συζύγου της αείμνηστου ηθοποιού Νίκου Βόκοβιτς σε πολλαπλά αντίτυπα, επίσης δεκαπέντε (15) φωτογραφίες καθώς και δημοσιεύματα – αφιερώματα για τον αδελφό του ηθοποιό Στέλιο Βόκοβιτς.

8. Ο κύριος Παύλος Νταβαρίνος, φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος δώρισε το Μάιο του 2011 τη Βιβλιοθήκη της κόρης του Ιωάννας Νταβαρίνου, πτυχιούχο του ΦΠΨ καθώς και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Η Βιβλιοθήκη αυτή αποτελούμενη από περίπου χίλια (1000) βιβλία δεν έχει ακόμη καταγραφεί.