Αρχική » Ανακοινώσεις και Εκδηλώσεις » Φοιτητικά Θέματα » Προπτυχιακοί φοιτητές » προβολή Ανακοίνωσης για Προπτυχιακούς φοιτητές

Προβολή Ανακοίνωσης για Προπτυχιακούς φοιτητές

09.09.2017

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών α.ε. 2017-18

 Κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών α.ε. 2017-18

 

Γενικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την απόφαση Φ1/192329/B3/13 (ΦΕΚ 3185 Β/16-12-2013), που ορίζει την διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κατατακτήριες εξετάσεις) δικαίωμα συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις έχουν οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και οι κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ποσοστό των κατατάξεων ορίζεται σε 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., κατά περίπτωση, οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος τουλάχιστον  δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρακολουθούν την ιστοσελίδα του Τμήματος ώστε να ενημερώνονται με ευθύνη τους  για τις ημερομηνίες ή όποιες αλλαγές προκύψουν.

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα: Παγκόσμιο Θέατρο, Ιστορία & Θεωρία Θεάτρου, Αρχαίο Θέατρο

 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Α) Πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ:

  • Αίτηση του ενδιαφερομένου (παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος ή στον σύνδεσμο αυτό). Τη συμπληρώνετε και καταθέτετε στη γραμματεία ή αποστέλλετε ταχυδρομικά μαζί με το αντίγραφο πτυχίου.
  • Αντίγραφο Πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.  

 Β) Πτυχιούχων Δραματικών σχολών υπερδιετούς φοίτησης:

  • Αίτηση του ενδιαφερομένου (παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος ή στον σύνδεσμο αυτό). Τη συμπληρώνετε και καταθέτετε στη γραμματεία ή αποστέλλετε ταχυδρομικά μαζί με το αντίγραφο πτυχίου και το απολυτήριο Λυκείου.
  • Αντίγραφο πτυχίου δραματικής σχολής με πιστοποίηση από την αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ή Πολιτισμού (ευκρινές φωτοαντίγραφο)
  • Απολυτήριο Λυκείου (ευκρινές φωτοαντίγραφο)     

Ύλη κατατακτηρίων εξετάσεων α.ε. 2017 -2018

(Δραματολογική ανάλυση)

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. Αισχύλου: Χοηφόροι, Προμηθεύς Δεσμώτης

2. Σοφοκλή: Ηλέκτρα, Φιλοκτήτης

3. Ευριπίδη: Ηλέκτρα, Βάκχαι

4.Αριστοφάνη: Λυσιστράτη, Εκκλησιάζουσαι

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. Σαίξπηρ: Βασιλιάς Ληρ, Δωδεκάτη νύχτα

2. Σίλλερ: Μαρία Στιούαρτ

3. Μολιέρος: Μισάνθρωπος

4. Ίψεν: Κουκλόσπιτο                   

5. Ιονέσκο: Ρινόκερος

6. Στρίντμπεργκ: Δεσποινίς Τζούλια

7. Ευγενίου Ο΄ Νηλ: Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα

8. Γκολντόνι: Υπηρέτης δύο αφεντάδων

9. Ουίλλιαμς, Τέννεσσυ:Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι

10. Λόρκα: Γέρμα      

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

1.Χορτάτση: Ερωφίλη

2. Μάτεσι: Βασιλικός

3. Καμπανέλλη: Η αυλή των θαυμάτων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

1. Gregory, Justina (επιμ.) Όψεις και θέματα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (μτφ. Μαρία Καίσαρ, Όλγα Μπεζαντάκου, Φιλιώ Φιλίππου – επιμ: Δ. Ι. Ιακώβ), Αθήνα: Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα, 2010.

2. K.J. Dover, Η κωμωδία του Αριστοφάνη (μετάφραση: Φ.Ι. Κακριδής), ΜΙΕΤ, 2010.

3. Fischer-Lichte, Erika. Ιστορία ευρωπαϊκού δράματος και θεάτρου (μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης).  Τόμ. Β΄. Πλέθρον,Αθήνα: 2012.

4. Holton, David (επιμ.). Λογοτεχνία και κοινωνία στην Κρήτη της Αναγέννησης (μετάφραση: Ναταλία Δεληγιαννάκη, επιμέλεια σειράς: Νάσος Βαγενάς). Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1997, σσ. 1-20, 95-193, 223-252.

5. Ταμπάκη, Άννα: Το νεοελληνικό θέατρο (18ος – 19ος αιώνας). Δίαυλος, Αθήνα: 2005.

6. Σπάθης, Δημήτρης: Το νεοελληνικό θέατρο. Στον τόμο Ελλάδα: Ιστορία και πολιτισμός. Τόμ. 10ος. Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης,1983, σσ. 11-67 .

7. Πούχνερ, Βάλτερ. Μια εισαγωγή στην επιστήμη του θεάτρου. Εκδόσεις Παπαζήση,Αθήνα: 2011.  

8. Πούχνερ, Βάλτερ. Θεωρητικά Θεάτρου. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα: 2010.

9. Πούχνερ, Βάλτερ. Ανθολογία νεοελληνικής δραματουργίας, τόμ. Α´-B´,  Αθήνα: ΜΙΕΤ, 2006.

10. Bablet, Denis και Jomaron, Jacqueline. Ιστορία σύγχρονης σκηνο­θεσίας. Μετ. Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Τόμ. Α΄-Β΄ . Θεσσαλο­νίκη: University Studio Press, 2008-2009.